Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

30. juni afleverer Minkkommissionen afleverer sin rapport. Den byder på kritik af ministerier og myndigheder.

Miljø- og Fødevareministeriets ageren i minksagen bedømmes som »særdeles kritisabelt«, og Statsministeriet har handlet »meget kritisabelt«, og der er også hård kritik af Justitsministeriet, Finansministeriet, Rigspolitiet og Fødevarestyrelsen.

Det skriver Weekendavisen, en uge før Minkkommissionen afleverer sin rapport. Den får Folketinget 30. juni.

Mediet har læst centrale dele af det udkast, som forud for offentliggørelsen har været til høring hos sagens involverede.

Formuleringerne i den endelige udgave kan være anderledes. Men det ligger ifølge Weekendavisen fast, at kritikken vil være ganske hård.

Kommissionen har set på regeringens og topembedsmænds rolle i aflivningen af flere millioner mink i Danmark på grund af frygt for mutation af coronavirus.

Sagen vækker opsigt, fordi blandt andet den siddende statsminister, Mette Frederiksens (S), rolle er blevet undersøgt. Hun er således selv blevet afhørt af kommissionen.

Sagen tager udgangspunkt i coronakrisen. Minksagen udspringer af, at der juni 2020 blev konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland, og siden spredte smitten sig. Myndighederne frygtede, at virus kunne mutere og blive sværere at bekæmpe.

Derfor meldte regeringen på et pressemøde 4. november 2020 ud, at alle mink i Danmark skulle aflives. Det viste sig hurtigt, at der ikke var lovhjemmel til det.

/ritzau/

Andre læser også