Radikale Venstre bekræfter, at den 69-årige gruppeformand Marianne Jelved (R) udnævnes til kulturminister. Det sker, efter at Uffe Elbæk (R) har trukket sig. Se alle billederne af Marianne Jelved gennem hendes politiske karriere.
Radikale Venstre bekræfter, at den 69-årige gruppeformand Marianne Jelved (R) udnævnes til kulturminister. Det sker, efter at Uffe Elbæk (R) har trukket sig. Se alle billederne af Marianne Jelved gennem hendes politiske karriere.

Den radikale gruppeformand, Marianne Jelved, er tilbage som politiker i forreste række. Kl. 14.30 torsdag får hun officielt overdraget Kulturministeriet af Uffe Elbæk, og så kan hun kalde sig kulturminister.

Men hvem er hun egentlig, den 69-årige Jelved, der også blev kendt som 'damen med håndtasken'?

Umiddelbart er der ikke meget 'spræl' over hende - nogen vil kalde hende decideret kedelig:

Med sine godt og vel 160 cm fylder hun ikke lige så meget i landskabet som Mogens Jensen (S). Hun går ikke i store farvestrålende gevandter og har en rungende latter som Thyra Frank (LA). Og hun taler ikke i klokkeklare, værdiladede overskrifter som Pia Kjærsgaard (DF).

Marianne Jelved 1

Marianne Jelved tuffer rundt på Christiansborgs gange - ofte i fornuftige sko, ofte i ensfarvet og ofte på vej fra et møde til det andet.

Når hun taler, er det med rolig, dæmpet stemmeleje og der er ikke mange muskler, der rør sig i hendes ansigt. Men ordene, der kommer ud, vidner om en politiker, der har erfaring, forstår det politiske spil og i øvrigt er overbevist om, at hun har ret.

Hendes politiske kolleger på Christiansborg, har tidligere hæftet betegnelser som 'loyal', 'ordholdende' og 'reel' på hende - uanset hvilken side af Folketingssalen, de kommer fra.

Men hun har et lidt tanteagtigt prædikat på sig som 'lærerinden' eller 'damen med håndtasken'. Hun er stædig, men beslutsom.

Marianne Jelved 1

Journalisten Erik Holstein fra Altinget.dk har dog bidraget med et mere 'kulørt' portræt af hende, da han skrev sin biografi om hende i 2005. Her fortalte han blandt andet, hvordan det var at være til møde i EU som embedsmand under Jelved, da hun var økonomiminister i 90'erne:

- Den danske delegation kunne sidde til langt ud på natten og diskutere politiske spørgsmål. Ingen syntes, at de kunne være bekendt at gå i seng før ministeren. Men Jelved kunne altså holde ud i ret lang tid og klare næste dags møder uden problemer. Hun er faktisk noget af en festabe, sagde politisk journalist Erik Holstein.

Tilbage i 90erne og frem til 2005 var hun nærmest kult med sin berømmede håndtaske.

Marianne Jelved blev for første gang valgt til Folketinget i 1987, hvor hun blev valgt i Hjørring - året efter blev hun formand for De Radikales folketingsgruppe.

I 1993 blev hun Danmarks første kvindelige økonomiminister.

Året efter i 1994 blev hun også vicestatsminister og minister for nordisk samarbejde. Ministerperioden sluttede, da VK-regeringen overtog magten i 2001.

Ved valget i 2005 fører hun partiet frem fra 9 til 17 mandater i Folketinget.

I 2007 forlader Naser Khader og Anders Samuelsen partiet og stifter Ny Alliance. Samme år overlader Jelved posten som partileder og gruppeformand til Margrethe Vestager.
 
Marianne Jelved 1


Efter valget i 2011 bliver hun igen gruppeformand, og fra i dag 6. december 2012 kan hun så kalde sig kulturminister.

Marianne Jelved er født i Charlottenlund. Har taget lærereksamen fra Hellerup Seminarium, og senere suppleret med en cand.pæd.

Hun har to børn, har været gift to gange. Hun var i øvrigt gode venner med Mærsk Mc-Kinney Møller (der forærede hende et Rolex-ur) og hun er gudmor til Carsten Mærsk.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.