I år er der sket en eksplosion i danskernes flugt fra Folkekirken. Dansk Folkeparti beskylder kirkeminister Manu Sareen (R) og resten af regeringen for bevidst strategi med at skræmme medlemmerne væk

Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i det første halvår af 2012 er sket tæt på en fordobling i udmeldelser af folkekirken i forhold til samme periode sidste år. I de første seks måneder har 12.306 sagt farvel til kirken mod 6532 i det første halve år af 2011.

Biskop i Viborg Stift Karsten Nissen peger på den nye lov om homoseksuelle vielser som en direkte årsag til eksplosionen i udmeldelser.

- Den nye lov er virkeligt et emne, der deler vandende og noget der rører ved folks følelser. Jeg er selv den seneste tid blevet kontaktet af mange mennesker, der er utilfredse med loven og flere af disse ville også melde sig i ud i protest, siger Karsten Nissen, der også peger på, at nogen melder sig ud for at spare kirkeskatten i en krisetid.

Kirkeminister Manu Sareen påpeger, at der i en årrække har været medlemsflugt fra folkekirken, men han erkender, at det er gået stærkt det seneste halve år.

- Jeg tror, at det er sandsynligt, at den ophedede debat om vielser af homoseksuelle i kirken kan spille ind på antallet af aktuelle udmeldelser. Nogen har nok meldt sig ud i protest over, at homoseksuelle nu har mulighed for at blive viet i kirken. Det er også muligt, at nogen har meldt sig ud, fordi debatten har tydeliggjort, at der er grupperinger i Folkekirken, som ikke accepterer, at homoseksuelle har ret til at blive viet i Folkekirken, skriver ministeren i en mail til BT.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen giver direkte regeringen skylden for medlemsflugten.

- Selvfølgelig kan regeringen da regne ud, at det vil få mange til at melde sig ud af kirken, når de tillader homosexuelle vielser. Jeg vil gå sålangt, at sige, at det er helt bevidst strategi fra regeringens side, at de vil skræmme medlemmerne væk fra folkekirken. Både kirkeminister Manu Sareen og Helle Thorning Schmidt har offentligt sagt, at de vil adskille stat og kirke og Manu Sareen ville endda en måned før han blev kirkeminister melde sig ud af folkekirken, siger Martin Henriksen.

Manu Sareen mener DF'eren vrøvler.

- Det er simpelthen noget sludder. Regeringen ønsker at styrke folkekirken. Og det fremgår klart af regeringsgrundlaget, at vi varmt støtter den nuværende kirkeordning som beskrevet i Grundloven. Jeg har sagt det mange gange og gentager gerne overfor Martin Henriksen: Regeringen har ingen planer om at adskille kirke og stat. Den danske folkekirke skal være rummelig – med plads til os alle. Og knap 80 procent føler sig heldigvis hjemme i folkekirken, lyder det fra Manu Sareen.

Martin Henriksen kræver nu, at Manu Sareen lader folkekirken være i fred.

- Nu mener jeg, at folkekirken først og fremmest har brug for ro, og jeg vil bede kirkeministeren om frem over at lade kirken være i fred, så vi kan få bremset den kedelige udvikling, siger han.

Andre læser også