Hvis Troels Lund Poulsen oprettede en konto til indbetaling af mer-skat for at skade Helle Thorning-Schmidt, så er der tale om magtfordrejning, mener flere eksperter.

Der er tale om magtfordrejning, hvis Venstres tidligere skatteminister, Troels Lund Poulsen, i 2010 udelukkende oprettede en særlig konto til frivillig betaling af ekstra skat for at skade daværende oppositionsleder Helle Thorning-Schmidt (S).

Det siger flere eksperter til Politiken.

- Hvis formålet udelukkende har været at drille Helle Thorning, er skattekontoen en rent politisk konstruktion. Så er det klart usagligt og det, der hedder magtfordrejning. Alt, hvad myndigheder foretager sig, skal jo have en saglig begrundelse, siger Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

Troels Lund Poulsen har tidligere forklaret, at kontoen blev oprettet efter henvendelse fra en borger, som mente, at det skulle være muligt at indbetale ekstra til statskassen. Men det sår en mailkorrespondance mellem embedsmænd i Skatteministeriet og Finansministeriet, som Politiken har fået aktindsigt i, nu tvivl om.

En central medarbejder i Lund Poulsens tidligere ministerium skriver blandt andet »det kunne være overordentligt politisk opportunt for ministeren at vide, om f.eks. navngivne medlemmer af oppositionen indbetaler værdien af deres skattelettelser«.

Jan Pedersen, der er professor i skatteret ved Aarhus Universitet understreger, at det ikke er i strid med nogen regler at oprette kontoen til ekstraskatten.

- Men hvis den alene har været motiveret af politiske hensyn, er grænsen overskredet. En minister forvalter loven og må ikke blande sine politiske interesser ind i det. Hvis han gør det, er det usagligt. Så er det en del af det politiske spil, og det er skattevæsenet ikke sat i verden for, forklarer han.

Og drilleri af en politisk modstander er ikke et sagligt motiv, understreger professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Claus Haagen Jensen.

- For så er det magtfordrejning. Og magtfordrejning er ikke altid noget meget ophøjet. Alene det, at der ikke er en saglig grund, gør det til magtfordrejning, og det skal man ikke pjatte med, siger han til Politiken.

Inden oprettelsen af skattekontoen havde Helle Thorning-Schmidt udtalt, at hun som politiker mente, at man skulle betale mere i skat. Selv afviste hun dog at indbetale til kontoen, da hun fik tilbuddet.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.