Mette Frederiksen trådte frem alene. Mens alle partifællerne hankede op i kufferten og rejste hjem efter et to dage langt sommergruppemøde på kursusejendommen Langsøhus i Silkeborg, stillede Socialdemokraternes nye formand sig op i baghaven og afleverede sit nøje afmålte budskab helt solo.

Socialdemokraterne ønsker at forhandle en finanslovsaftale med Venstre, lod hun forstå.

»Danmark har brug for samarbejde og brede løsninger,« sagde hun og lovede at møde Løkke med en fremstrakt hånd.

Hvor Thorning altid ved den slags lejligheder var flankeret af sine sekundanter, har Mette Frederiksen valgt en anden stil.

Ingen skal være i tvivl om, hvem der bestemmer i S.

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup vurderer, at Mette Frederiksen står så klart styrket efter partiets lederskifte, at hun ikke har behov for at være flankeret af andre.

Nyt magthierarki

»Hun har ikke behov for på samme måde som tidligere formænd at demonstrere, at alle fløje skal være repræsenteret, når hun kommer med et budskab,« siger hun.

Jesper Termansen, som er politisk kommentator på Radio24syv, har også noteret sig, at det er Mette Frederiksens første store manifestation på tv, siden hun blev formand. »Jeg ser det sådan set bare som et signal om, at scenen er hendes og ingen andens,« siger han.

Men sommergruppemødet havde også et andet - og måske langt vigtigere - formål, for her så man for første gang det nye magthierarki i partiet udfolde sig.

Med Mogens Lykketoft placeret i FN i New York er det sidste medlem af kvartetten ’De Fantastiske Fire’ endegyldigt ude af billedet. De tider, da han sammen med Poul Nyrup, Svend Auken og Ritt Bjerregaard kunne styre partiet, enten fra forsædet eller fra bagsædet, er forbi.

Nu hedder kvartetten - eller ’Firebanden’, som den også benævnes - Mette Frederiksen, Henrik Sass Larsen, Bjarne Corydon og Nicolai Wammen. Alle fire besidder solid ministererfaring og har præget partiet i en årrække. Nu sidder de på de magtfulde poster som formand, gruppeformand, næstformand i folketingsgruppen og politisk ordfører.

Kaffeklubber i bevægelse

Før som nu kan intet besluttes i partiet, uden at de er taget i ed. Positionskampen blev allerede indledt kort efter valget i juni. Det skete på den måde, at partiets berømte kaffeklubber satte sig i bevægelse.

Magnus Heunicke, Nicolai Wammen og Dan Jørgensen forlod deres gamle gruppering og dannede Frokostklubben.

De fik følgeskab af en håndfuld medlemmer af kaffeklubben Rustbankerne, der efterfølgende har nedlagt sig selv.

Den anden store kaffeklub, Morgenmadsklubben, fortsætter under ledelse af Henrik Sass Larsen og med Bjarne Corydon og Morten Bødskov som styrende medlemmer.

Alle bakker op

I det omfang det giver mening at tale om politiske forskelle på de to store klubber, ligger Morgenmadsklubben en anelse til højre. Klart til venstre for de to befinder kaffeklubben Netværket sig. Det er her, Pernille Rosenkrantz-Theil og Peter Hummelgaard er med.

Kaffeklubbernes rolle som skalkeskjul for fløjkrige hører fortiden til.

Alle tre klubber bakker 100 pct. op om Mette Frederiksen. Derimod tjener de et vigtigt formål ved fordelingen af ordførerskaber. De er garantien for, at den interne magtbalance holdes.

Mette Frederiksen står som den eneste uden for kaffeklubberne. Da hun kort efter valget satte sit ledelseshold, blev de toneangivende medlemmer af kaffeklubberne taget i ed.