Mads Fuglede, ny onsdagskommentator i BT.
Mads Fuglede, ny onsdagskommentator i BT. Foto: Bax Lindhardt

Det må være tungt at hade Donald Trump for at opdage, at markedet elsker ham. Medmindre man er venstreorienteret og også hader markedet, selvfølgelig.

Den seneste beskæftigelsesstatistik viste, at USA i februar havde skabt 235.000 arbejdspladser. Arbejdsløsheden var den laveste i otte år, og vigtigst var det, at reallønnen var steget markant. Sidder man som præsident i en embedsperiode, hvor reallønnen konsekvent er steget mere end inflationen, bliver man genvalgt.

Mange indvender, at Trump ikke kan tage æren for den pæne økonomi, og at økonomiens forfatning i virkeligheden er Obamas fortjeneste. Det har de delvist ret i. Ingen præsident har nået at påvirke grundstrukturen i økonomien et par måneder inde i sin første embedsperiode. I det hele taget er der en tendens til at overvurdere præsidentens indflydelse på den økonomiske udvikling. Men Trumps kritikere misforstår eller fordrejer fremstilingen af et væsentligt forhold. Markedet har omfavnet Trump som sjældent før på trods af, at medierne konsekvent portrætterer Trumps ageren og administration som indledningen på USAs kommende kollaps som supermagt.

Siden Trump blev præsident, er aktiekursen steget med mere end 10 pct. Markedet kan ikke svare på, hvorfor kursen er steget. Men det er indiskutabelt, at markedet ikke har reageret på forestillingen om Trump som vandalen, der vil ødelægge USA og Vesten. Det er derimod plausibelt, at de stigende kurser og den markant øgede tillid hos industrien, finansverdenen og hos forbrugerne skyldes en tiltro til, at samarbejdet mellem Trump og den Republikansk dominerede Kongres vil føre til en styrket vækst i USA.

Det kan undre, at vi alligevel skal bruge så megen energi på at gennemgå hver eneste tweet, Donald Trump kommer med. Markedet mener jo tilsyneladende ikke, at verden skælver, fordi Trump har en mening om, at Arnold Schwarzen-egger ikke længere står i spidsen for reality-programmet ’The Apprentice’ eller Trumps komplet udokumenterede påstande om, at Obama har aflyttet hans kampagne.

Måske er vi er ved at overse en markant udvikling, som afspejles i stigende kurser og øget tillid til fremtidens økonomiske udvikling – at der bagved den støj, som Trump udgør, er en udvikling i gang, der fortæller en helt anden historie om USA. En historie, der sagtens kan ende med Trumps genvalg, hvis han vil stille op igen. Selvom præsidenter får al for meget skyld for recessioner og perioder med dårlig økonomi – så gælder det modsatte også, at de får al for megen ære for vækst og gode økonomiske perioder.

Mange amerikanere stemte på Trump, fordi de ikke havde oplevet nogen reallønsvækst under Obama. Deres købekraft var udhulet, og mange af dem var stadig teknisk insolvente og sagde med én stemme, at den nuværende økonomi ikke fungerede for dem. Markedet reagerer ved at give Trump en start, der tyder på, at netop dette vender nu. Og historien viser, at præsidenter, der forbedrer amerikanernes privatøkonomi, næsten altid ender med et godt eftermæle. Uanset hvad smagsdommerne siger.

SMS

Hitter på Facebook