Mads Fuglede.
Mads Fuglede. Foto: Bax Lindhardt

Anthony Scaramucci fik 11 dage i Det Hvide Hus.

I den periode nåede Scaramucci at få et barn, blive skilt, få sin chef fyret, få sig selv fyret og beskylde chefstrateg Steve Bannon for at udføre oralsex på sig selv.BBC World fandt et af de bedste tweets om Scaramuccis korte kaotiske periode som kommunikationsdirektør for Trump: »Hvis du købte mælk den dag, Scaramucci blev ansat, ville den stadig være frisk.« Andre morede sig over, at hvis Trump lykkedes med at holde sig ved magten i hele sin embedsperiode, ville det betyde, at de fleste amerikanere ville nå at prøve at være kommunikationsdirektør i Det Hvide Hus.

Det er ikke unormalt, at der sker store udskiftninger af mandskabet i Det Hvide Hus. Det sker under alle præsidenter. Men ligesom man ved, at noget er helt galt, når en fodboldtræner hiver en spiller ud, som han lige har sat på banen, så er en regering, hvor en ny kommunikationsdirektør kun sidder i 11 dage, i svære vanskeligheder.

Hvis du købte mælk den dag, Scaramucci blev ansat, ville den stadig være frisk

Det er ikke Præsident Trump, der har fyret Scaramucci, men den nye stabschef John Kelly. Det er en væsentlig pointe. Stabschefen har en af de vigtigste funktioner i Det Hvide Hus.

Stabschefen har historisk oftest været den, der bestemte den overordnede mediestrategi og hyrede og fyrede de vigtigste ansatte i Det Hvide Hus. Det er også stabschefen, der sørger for at skærme præsidenten fra de opslidende magtkampe, der er i alle regeringer.

Sherman Adams, der var Præsident Eisenhowers stabschef, sagde engang til to ministre, som ikke kunne forstå, at de ikke kunne komme til at tale med præsidenten over en disput, de havde, at Eisenhower ikke kunne se dem, fordi han var optaget af at lede den frie verden.

US-POLITICS-TRUMP-MEDAL OF HONOR

I begyndelsen af Trumps embedsperiode var Reince Priebus en underlig vingeskudt stabschef. Han havde tydeligvis ikke de beføjelser, som man traditionelt forbandt med embedet. Priebus var ikke fra inderkredsen omkring Trump og repræsenterede hele tiden bindeledet mellem præsidenten og Det Republikanske Parti, der måbende havde set til, mens Trump-revolutionen skubbede alle til side.

Priebus var tæt på lederskabet i Det Republikanske Parti og havde nok også sin loyalitet deponeret her. Derfor gik der tidligt rygter om, at han blev holdt uden for vigtige møder og brugte sin tid på at finde ud af, hvor de møder, han ikke blev inviteret til i Det Hvide Hus, blev afholdt.

Tydeligvis brugte han også mange kræfter på en opslidende magtkamp med Steve Bannon, selvom de to til sidst ofte fandt sammen i de evindelige interne stridigheder, der er en del af hverdagen i Trumps regering. Men uden Pribus havde Trump ikke et parti bag sig.

Alt dette gider John Kelly ikke. Han har krævet magten tilbage til stabschefen og vil styre regeringen som stabschefer før sig. Kelly fyrede Scaramucci af mange grunde – den primære, at denne var et grødhoved, men også for at vise, at med ham vender ordenen tilbage i Trumps regering. Kelly er tidligere general og er vokset op med hierarkiske systemer og kadaverdisciplin. Det savner Det Hvide Hus. Med Priebus mister Trump muligvis sit parti, men med Kelly får han muligvis sin regering igen.

BT debat

SMS

Hitter på Facebook