Mads Fuglede, ny onsdagskommentator i BT.
Mads Fuglede, ny onsdagskommentator i BT. Foto: Bax Lindhardt

Med jævne mellemrum diskuteres det i amerikanske medier, om Donald Trump overhovedet gider være præsident.

Der er ingen tvivl om, at det betød noget for Trump at vinde valget. Trump er tydeligvis et udpræget konkurrencemenneske, som synes at have en sygelig trang til at vinde.

Trump elsker tydeligvis også at se andre tabe, men hader det så meget selv, at han påstår, at han ville have fået flest stemmer, hvis ikke Demokraterne havde snydt. Også selvom det er et postulat, der ikke er skyggen af bevis for.

Da han dagen efter sin indsættelse stod foran CIAs ansatte og påstod, at der havde været flere til hans indsættelse end til Obamas, selvom alle kunne se, at det var en absurd påstand, fik man et glimt af Trumps nådesløse vindermentalitet. Men det at vinde valget er ikke det samme som at sætte pris på at være præsident.

Mange præsidenter har hadet at være præsident. Få så meget som Andrew Johnson, der overtog ansvaret efter mordet på præsident Lincoln i 1865 og blev så meget uvenner med Kongressen, at de rejste en rigsretssag imod ham. Robert Taft brød sig heller ikke om embedet. Han var voldsomt overvægtig og brød sig ikke om at være blandt mennesker, hvilket er svært at slippe for som præsident. Alligevel tog det prisen, at han på grund af sin størrelse angiveligt sad fast i badekarret i Det Hvide Hus og måtte gnides ind i smør, før man kunne få ham fri igen.

Men hvad med Donald Trump? Det svirrer med historier om, at Trump føler sig belejret i Det Hvide Hus og savner den bekræftelse, man oplever, når man fører valgkamp. Og han havde ikke været mange dage i embedet, før han bekendte, at jobbet var en større udfordring, end han havde forestillet sig med det farceagtige forløb omkring lanceringen af de skærpede visumregler, der er strandet i det juridiske system. Og med præsidentens manglende engagement i forsøget på at erstatte ObamaCare med noget andet, kan det ikke undre, hvis Trump er lidt træt af det hele.

Det er sjældent ret sjovt at være præsident. Uanset hvad man gør, vil halvdelen af nationen hade en. De fleste præsidenter er desuden centrum for en række historier, der afslører, at intet slag er for lavt i dele af medieverdenen. Det er forventeligt, at medierne kaster sig over præsidentens politiske nederlag, men de færreste er parate til historier om tissende russiske prostituerede og om, hvorvidt man deler seng eller soveværelse med sin kone.

Richard Nixon blev paranoid af presset på ham som præsident, og han blev sandsynligvis indlagt på en lukket afdeling i en periode. Når Trump er presset, bruger han tydeligvis Twitter til at gå til modangreb, og måske er det også årsagen til, at han spiller så meget golf, som tilfældet er. Golf er selvfølgelig at foretrække frem for dårekisten.

Og selv om man må håbe, at presset på Trump i det mindste kan være med til at sænke hans handicap, så ville meget nok være lettere for ham, hvis han trivedes mere i embedet. Ellers bliver de næste år meget lange for præsidenten og os andre.

 

SMS

Hitter på Facebook