Tirsdag d. 12. juni præsenterede transportminister Henrik Dam Kristensen den ingåede aftale om fremtidig investering i offentlig transport. Her ses og Socialdemokraternes trafikordfører Rasmus Prehn. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012)
Tirsdag d. 12. juni præsenterede transportminister Henrik Dam Kristensen den ingåede aftale om fremtidig investering i offentlig transport. Her ses og Socialdemokraternes trafikordfører Rasmus Prehn. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012) Foto: Torkil Adsersen

Finansministeriet har onsdag eftermiddag meddelt, at loftet over kommunernes anlægsinvesteringer bliver forøget med 2 mia. kroner.

Aftalen kommer dagen efter, at socialdemokraten Rasmus Prehn tirsdag fik læst og påskrevet af den socialdemokratiske folketingsgruppe, fordi han i en kronik i Politiken gjorde sig til fortaler for blandt andet en justering af anlægsloftet.

Men skideballen handlede måske alligevel ikke så meget om Prehns forslag.

På sit ugentlige pressemøde tirsdag fortalte Helle Thorning-Schmidt, at hun har bedt sine økonomiske ministre komme med forslag til, hvordan erhvervslivet kan få bedre vilkår til at etablere arbejdspladser - uden at hun blev speciel konkret i forhold til, hvordan det kunne ske.

Nu siger finansminister Bjarne Corydon, at regeringen allerede længe har forhandlet med KL om en forhøjelse af anlægsloftet, og måske er det snarere her, man skal finde forklaringen på Prehns skideballe.

- Regeringen og kommunerne ønsker at øge niveauet for anlægsinvesteringerne i 2013. Det har vi igennem en længere periode diskuteret med KL. Beslutningen er nu blevet, at kommunerne kan bruge 2 mia. kr. mere på anlægsinvesteringer i 2013, siger Bjarne Corydon.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager er også glad for justeringen, siger hun:

- Det glæder mig, at kommunerne på denne måde kan styrke de fysiske rammer i kommunerne, og at vi samtidig øger de offentlige investeringer til gavn for væksten og beskæftigelsen, siger Vestager.

SFs finansordfører, Jonas Dahl er glad for udsigten til flere arbejdspladser:

- Offentlige investeringer er en af de mest effektive måder at sikre flere private job. Og det virker her og nu. Samtidig er flere investeringer i daginstitutioner, skoler m.v. med til at forbedre den danske velfærd. Det øger kvaliteten. Det giver også bedre rum for at foretage rentable investeringer i energi eller i forhold til at effektivisere driften i kommunerne, siger Jonas Dahl.

Rasmus Prehn har allerede kommenteret den indgåede aftale på Twitter, men det er ganske kort:

- Sådan!, skriver Prehn.

Regeringen og KL er enige om, at kommunerne kan hæve anlægsinvesteringerne med 2 mia. kr. i 2013. Dette skal endeligt bekræftes af KL's bestyrelse torsdag den 17. januar, men KL's formand, Erik Nielsen er glad:

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at sætte gang i væksten. Og der er umiddelbart en del projekter, der kan sættes i gang ude i kommunerne. Andre anlægsprojekter tager længere tid at få planlagt, fx på grund af udbud og projektering. For det er store anlæg, vi taler om, når det handler om byggerier af daginstitutioner, skoler og plejehjem, siger Erik Nielsen.

Erik Nielsen forventer, at initiativet får en effekt på beskæftigelsen, men understreger at det kan tage tid.

- Vi er helt på det rene med, at den samlede ramme skal overholdes. Men det har været vigtigt for KL at sikre, at de øgede anlægsinvesteringer ikke samtidig betyder, at aftaleniveauet for serviceudgifter sænkes, fordi det fremadrettet vil kunne medføre et generelt lavere niveau i serviceudgifterne og yderligere besparelser. Og det mener vi ikke, at kommunerne skal straffes for. Specielt ikke set i lyset af, at kommunerne gennem de seneste år har ført en meget stram og ansvarlig økonomi, siger Erik Nielsen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.