Mogens Lykketoft er uenig med regeringen i værdien af skattelettelser.
Mogens Lykketoft er uenig med regeringen i værdien af skattelettelser. Foto: Johan Gadegaard
Skattelettelser hjælper ikke med til at kickstarte økonomien og de får ikke folk til at øge forbruget.

Det siger tidligere finansminister, Folketingets formand Mogens Lykketoft.

- Det har jo heller ikke øget forbruget at folk fik deres efterlønsindbetalinger udbetalt. Og i USA prøvede præsident Obama også i 2009 at kombinere kickstarten med skattelettelser, men det hjalp heller ikke, siger Mogens Lykketoft til bt.dk.

Der er kommet fokus på den tidligere S-finansministers økonomiske vurderinger efter at det er kommet frem, at han i et jubilæumsskrift udgivet af Det Økonomiske Råd har vurderet at arbejdsløsheden i 2013 er vigtigere end arbejdskraftmanglen i 2020. Og at han tvivler på at regeringens skattereform kan få gang i væksten og sænke arbejdsløsheden. Ekstra Bladet skriver onsdag at Lykketoft 'dumper Helles politik'. Det benægtes dog af Lykketoft, der prøver at være både ærlig og loyal.

Men selv om han bruger det meste af sin lange tekst på at kritisere Fogh-regeringerne, er det dog svært at komme uden om, at Lykketoft tvivler på dele af regeringens økonomiske politik. Både værdien af skattelettelserne men også kampen for at skaffe mere arbejdsudbud i 2020, som har været meget højt på regeringens dagsorden.

- Vi kan desværre sagtens risikere til den tid at mangle 200.000 med de rette kvalifikationer og samtidig have 200.000 gående, som ikke kan få et job, fordi deres kundskaber ikke er blevet opgraderet i tide. Vi må desværre forudse, at problemet de nærmeste år under ingen omstændigheder er arbejdskraftmangel, men tværtimod for stor arbejdsløshed. Alt for mange - især alt for mange unge – er ledige, siger Mogens Lykketoft.

Så er du jo også uenig i regeringens prioritering af at det var meget vigtigt at skabe større arbejdsudbud i 2020?

- Det har været en pædagogisk vanskelig sag både at forklare at man kommer til at mangle  arbejdskraft i 2020 og at vi har et stort problem med at skaffe arbejde til folk her og nu, siger Mogens Lykketoft.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.