Den kommende formand for FNs generalforsamling åbner nu for muligheden for at ændre på flygtningekonventionen, da han mener, den indeholder uklare definitioner.

Der er store vanskeligheder med i praksis at skelne konventionsflygtninge fra andre flygtninge.

Det mener Mogens Lykketoft (S), der om få dage sætter sig på formandsposten for FNs generalforsamling. Han åbner derfor for en ny flygtningekonvention, skriver Jyllands-Posten.

»Man kan sige: Hvornår er man personligt truet? Det meste af Syriens befolkning er personligt truet af at blive slået ihjel i øjeblikket. Så der er nogle definitioner, der er vanskelige. Men det er jo ikke noget svar på den akutte krise,« siger han til avisen og påpeger, at det kan tage flere år at ændre konventionen, som sikrer personer, der er individuelt forfulgt, ret til asyl.

I Dansk Flygtningehjælp er generalsekretær Andreas Kamm skeptisk over for en ændring. Han pointerer over for Jyllands-Posten, at Europa ikke er i nærheden af grænsen for, hvor mange asylsøgere vi kan tage imod.

Hos de Konservative tager man positivt imod Mogens Lykketofts indspark i debatten, og integrationsordfører Naser Khader (K) understreger, at der er sket meget, siden konventionen blev udarbejdet i 1951. Ifølge ham er mange lande villige til at tage imod flere asylsøgere, hvis de blot er sikre på, at de bliver sendt tilbage, når der er kommet fred i deres hjemland.

Både Mogens Lykketoft og Naser Khader understreger dog over for Jyllands-Posten, at de ikke mener, at en ændring af konventionen vil løse det nuværende problem med den massive flygtningestrøm til Europa.