Det er helt efter bogen, at medlemmerne af Finansudvalget vil se dokumenterne omkring det omstridte salg af energiselskabet DONG. Sådan lyder meldingen fra Folketingets øverste ledelse, præsidiet. Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), slår fast, at de dokumenter, udvalget ikke har fået lov til at se, er »relevant materiale«.

Dokumenterne, der indeholder oplysninger om andre bud på DONG, er blevet holdt hemmelige for Finansudvalget af hensyn til fortroligheden. Men det er ifølge Lykketoft ikke et holdbart argument.

»Folketingets ledelse kan ikke acceptere en argumentation, der siger, at vi ikke kan holde på en hemmelighed. Så må vi indskærpe fortroligheden, hvis det er sager af den art,« siger han og henviser til, at forskellige udvalg altid har modtaget fortrolige oplysninger.

Synes du, at udvalget skulle have haft mulighed for at se de andre bud?

»Der har været andre af den type oplysninger, der er blevet håndteret på den måde, så det havde været en mulighed,« siger Lykketoft.

Formandens kolleger i præsidiet går lidt hårdere til finansminister Bjarne Corydon (S) i deres kritik. Venstres medlem, Bertel Haarder (V), henviser til, at det er anden gang, Bjarne Corydon bliver »underkendt i præsidiet«.

»Første gang var, da han og statsministeren med flere ikke ville lade Rigsrevisionen tjekke forarbejderne til den nuværende udenrigsministers solcelle-skandale, der har kostet skatteyderne dyrt. Denne gang drejer det sig om, at finansministeren har behandlet Folketingets Finansudvalg som nogle børn, der ikke kan tåle at se de øvrige tilbud på DONG, uden at de straks udbasunerer, hvad de har fået at vide,« siger Haarder i en mail og uddyber:

»Hvis der overhovedet skal være parlamentarisk kontrol her i landet, så skal det være muligt for parlamentarikere at få fortrolige oplysninger, samtidig med at eksterne parter naturligvis skal være trygge ved at indgå aftaler med regeringen.«

Formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl (DF), der står bag klagen, er tilfreds med det svar, han har fået:

»Det er en rigtig, rigtig alvorlig sag. Nu har finansministeren jo brugt over et år på at undgå, at Folketinget får indsigt i DONG-sagen. Og nu slår præsidiet jo krystalklart fast, at Folketinget har en helt saglig interesse i at se de alternative bud, og derfor må man også forvente, at Finansministeriet nu kryber til korset og accepterer, at de har handlet forkert, og nu giver os den indsigt, som vi beder om,« siger han.

Dansk Folkeparti forventer at få at vide, om det tilbud, der lå fra Goldman Sachs, var det bedste tilbud »eller om der var danske pensionskasser, der faktisk ville gå ind og give et tilbud, der burde være valgt,« siger Kristian Thulesen Dahl.