Myndigheder afslørede bedrageri med sociale ydelser for 4,7 millioner. 183 danskere tog ydelser med på ferie.

Når solbrune danskere det seneste år er ankommet i en dansk lufthavn efter en tur i udlandet, har myndighederne i 27 tilfælde stået klar for at tjekke, om der foregik snyd med offentlige ydelser.

Det har givet gevinst. 4,7 millioner kroner kræver myndighederne tilbagebetalt fra 183 borgere.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er glad for indsatsen, men ærgerlig over baggrunden.

- For mig er det et alt for højt tal og i bund og grund også dybt krænkende, at folk, der er på offentlig forsørgelse, ikke lever op til de regler, der gælder for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

- Derfor viser det sig nu desværre, at det har været en god idé at lave et målrettet lufthavnstilsyn, som blev besluttet i en tidligere finanslov, og hvor vi nu ser virkningen for hele 2018, siger han.

De 183 personer er blevet taget i at være rejst til udlandet, mens de modtog støtte fra det offentlige. Modtager man eksempelvis dagpenge eller kontanthjælp, skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Gør man ikke det i en periode på grund af en udlandsrejse, skal man melde ferie, og så stoppes støtten i den pågældende periode.

Der blev i 2018 gennemført 27 kontrolaktioner i danske lufthavne. 16 i Kastrup, 6 i Aalborg og 5 i Billund.

Aktionerne har ført til, at 371 personer blev indberettet til deres a-kasse eller kommune for mistanke om uberettiget udrejse.

183 af dem er efterfølgende blevet bedt om at betale penge tilbage. Oveni det bliver de midlertidig trukket i deres offentlige ydelse som sanktion.

To af personerne, der skal betale penge retur, har samlet fået en regning på over en million kroner.

Ordningen med lufthavnstilsynet blev genindført i 2018, efter at det havde været fjernet i en række år. Ministeren mener, at det seneste års resultater viser, at ordningen virker.

I forbindelse med finansloven for 2019 blev aftalepartierne derfor enige om at fordoble tilsynsbeløbet, så der er afsat 4,2 millioner kroner til det over de kommende tre år.

- Det vigtige i 2019 er at bringe kontrolindsatsen endnu mere ud, så vi får dækket hele Danmark. Også i nogle af de mindre lufthavne, hvor der også kan være potentiale for at lave kontrol.

- Men ellers har vi set en stor effekt både i København, Billund og Aalborg, siger Troels Lund Poulsen.

Beskæftigelsesministeren peger på, at det er svært at finde ud af, hvor stort omfanget af svindlen er.

- Vi kan nok ikke kortlægge det ned i detaljer. Men vi må desværre konstatere, at tallene viser, at der er noget at komme efter.

- Der finder desværre en del snyd og bedrageri sted, og det vil selvfølgelig i højere grad nu blive afdækket, når der kommer flere kontroller.

- Plus at vi kommer til at opleve en præventiv indsats, fordi folk nu bliver klar over, at der er en sandsynlighed for at blive afsløret, hvis man begår denne form for svindel, siger Troels Lund Poulsen.

/ritzau/