Der er uenighed i regeringen om Danske Banks nye strategi, der blandt andet pålægger bankens kunder gebyrer. Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht (S), truede mandag med et lovindgreb mod Danske Banks gebyrer, men hans udmeldinger får ikke opbakning fra regeringskollegerne.

Benny Engelbrechts partiformand og statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), erklærer, at hun ikke er meget for en lovgivning om gebyrerne.

- Jeg vil godt undgå at lovgive om et område, der sådan set hører til den private sektor, hvor vi har et system med, at bankerne bestemmer, hvad gebyrerne skal være, og kunderne er helt fri til at vælge, hvilken bank de gerne vil have, siger hun.

Statsministeren henviser til det møde, som erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) skal have med bankernes brancheorganisation Finansrådet i næste uge, hvor det skal diskuteres, hvordan der sikres »rimelige vilkår for at have en helt almindelig konto«.

Annette Vilhelmsen er heller ikke fortaler for lovgivning mod bankgebyrerne og håber på en løsning på sit møde med Finansrådet.

- På mødet vil vi i lyset af den seneste tids debat drøfte, hvordan vi bedst muligt sikrer, at alle forbrugere har adgang til en indlånskonto på fair og rimelige vilkår. Jeg regner med, at vi kan finde en fælles forståelse, uden at det bliver nødvendigt med lovgivning, siger hun.

Også økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) afviser Benny Engelbrechts udmeldinger om lovindgreb og siger, at det er svært straks at stå klar med et forbud, fordi en bank træffer en beslutning om en ny forretningsmodel.

- Banker skal drive deres forretning som en forretning. Som kunde tager man jo stilling til, om man vil være kunde i netop den forretning. Og hvis man ikke synes om den måde, den bliver drevet på, så kan man jo flytte sine midler et andet sted hen, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Danske Banks nye strategi omfatter blandt andet, at kunder med mindre engagementer skal betale en kvartalsvis abonnementspris for at have en helt almindelig konto, mens kunder med engagementer for over 750.000 kroner ikke skal betale gebyrer. Det har fået flere kunder til at varsle et bankskifte, og Benny Engelbrecht mener, at Danske Bank bør friholde deres allersvageste kunder fra at betale gebyrer.

Lovindgrebs-idéen møder også modstand fra oppositionen.

- Det må være sådan, at i Danmark er der fri mulighed for at drive forretning, uanset hvor tåbeligt det kan forekomme, at man driver forretning. Man må lade virksomhederne være i fred, så længe de overholder lovgivningen. Så må de opkræve de gebyrer, de vil, og gøre, hvad de vil. Kunderne må flytte med fødderne, hvis de er utilfredse, siger de Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen (K), der er tidligere økonomi- og erhvervsminister.

Venstre kalder truslen for »fuldstændig unødvendig«, og heller ikke Dansk Folkeparti er tilhængere af lovgivning.