Nyt lovforslag forringer erstatningsmulighederne ved mæglerfejl. Forbrugerrådet frygter flere retssager ved domstolene.

Boligkøbere risikerer at stå uden mulighed for at få erstatning, hvis ejendomsmægleren begår fejl under en bolighandel, og muligheden for at sammenligne boligers månedlige ydelser forsvinder, hvis et nyt forslag til revidering af ejendomsmæglerloven, som regeringen netop har sendt i høring, bliver vedtaget, skriver Jyllands-Posten.

»Det er en klar forringelse for såvel boligkøbere som sælgere, at de ikke længere har krav på erstatning, når ejendomsmæglere laver fejl,« siger Kristian Dreyer, partner og advokat med speciale i fast ejendom hos advokatselskabet Svejgaard Galst Qwist.

Kristian Dreyer peger på, at en boligkøber i dag kan kræve erstatning, hvis mægleren laver en fejl i udregningen af den månedlige brutto-/nettoydelse. Samtidigt skal mægleren betale erstatning til en boligsælger, hvis gevinsten ved boligsalget er udregnet forkert, og en sælger kan få en rimelig godtgørelse, hvis en mægler værdiansætter en bolig alt for højt i forhold til salgsprisen. Men med det nye lovforslag vil mægleren i ingen af de tre tilfælde være erstatningsansvarlig.

Det kan ende med travlhed i retslokalerne, mener Forbrugerrådet.

»Det er et klart tilbageskridt for forbrugerbeskyttelsen. Vi risikerer at få en masse retssager, ligesom det var tilfældet, inden den nuværende regel blev indført. For den enkelte forbruger kan det være en alvorlig sag at stå med 100.000 kr. mindre i hånden, end man blev stillet i udsigt pga. en mæglers regnefejl,« siger Tina Dhanda, jurist i Forbrugerrådet.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.