Med anklagerne om nepotisme har kulturminister Uffe Elbæk (R) fået en alvorlig skamplet på sit image. Og den bliver svær at fjerne, mener BTs politiske kommentator Lotte Hansen.

Selv om statsminister Helle Thorning-Schmidt officielt har meddelt, at hun bakker fuldt op om kulturminister Uffe Elbæk, der de seneste dage er blevet anklaget for nepotisme, så skal kulturministeren regne med, at sagen vil skade ham.

- Sagen kommer til at betyde, at han står i skudlinjen, og at der vil være mistillid til ham generelt. Det er en rigtig ærgerlig skamplet at få på sig som minister - at man har fordelt gaver til sine egne, siger BTs politiske kommentator, Lotte Hansen, der mener, at sagen dermed vil forfølge Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk anklages for at have tilgodeset sin mand og Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), ved at have brugt 180.000 kroner på fem officielle middage og debatmøder på (AFUK).

Uffe Elbæk har tidligere siddet i bestyrelsen for AFUK, mens hans mand er ansat på stedet. Desuden kritiseres ministeren for at have give seks millioner kroner til oprettelse af en uddannelse indenfor nycirkus, der forventes etableret ved AFUK .

Uffe Elbæk afviser anklagerne om nepotisme, men sagde efter et krisemøde søndag, at han beklagede:

- I det øjeblik min mand fik job på stedet, skulle Kulturministeriet selvfølgelig ikke holde arrangementer derude. Det er jeg ked af er sket, sagde Uffe Elbæk til bt.dk.

Lotte Hansen undrer sig over, at sagen overhovedet er kommet så vidt.

- Det er ikke første gang, man ser vennetjenester begået af en minister, men det er særligt alvorligt, når det er helt private forhold, der tilgodeses. Det er så groft, at jeg ikke forstår, at der ikke er nogen i hans ministerium, der har advaret ham mod det her. Det kan ikke være rigtigt, at man kan lade en ny minister gå så langt med sådan en åbenlys dumhed, siger hun og tilføjer:

- Når det går hen og bliver privat, og det er nærmeste familie, der bliver tilgodeset, så burde alarmklokkerne have ringet.

Ifølge Lotte Hansen kan sagen desuden får negative konsekvenser for regeringen:

- Det er drøn irriterende for en regering at have en minister, der bliver hængt ud på den måde, siger Lotte Hansen, der dog mener, at der alligevel er lidt håb for, at Uffe Elbæk kan komme helskindet igennem sagen.

- Det, der redder Uffe Elbæk, er, at det ikke ser ud til, at han har gjort noget for at skjule det. Det har været så åbenlyst, at der er ikke nogen, der kan sige, at det er noget, han bevidst har gået og puttet med, siger hun.

Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen mener, at der bør foretages en uvildig undersøgelse af sagen, hvilket Uffe Elbæk har afvist. Lotte Hansen mener heller ikke, at en uvildig undersøgelse vil gøre en forskel.

- Jeg kan ikke se, hvad en uvildig undersøgelse skal gøre. Det er helt åbenlyst, at der er sket nogle fejl her, og ministeren har også beklaget sig, siger hun.

HVILKE KONSEKVENSER SKAL SAGEN HAVE FOR UFFE ELBÆK? DELTAG I DEBATTEN HERUNDER