Venstre vil have skatteaftalen til genforhandling og bevare børnechecken til alle. En kamp om midtervælgernes stemme, forklarer BT's politiske kommentator, Lotte Hansen.

Tirsdag skrev Berlingske, at Venstre vil have den skatteaftale, de indgik med regeringen og De Konservative for fem uger siden, til genforhandling. Partiet mener, at det er uretfærdigt at ville skære i børnechecken for forældre, der tjener over 760.000 kroner årligt. En taktisk udmelding.

- Venstre prøver at fastholde kampen om den rige ende af midtervælgerne. Forslaget går ikke direkte på de rigeste, men på en stor del af velstillede arbejdere og selvstændige. Så jeg vil sige, at det er en kamp om midtervælgerne, siger Lotte Hansen.

Aftalen, der blev indgået i juni, kommer også til at betyde, at der i forhold til størrelsen af børneydelsen bliver forskel på, om forældrene er gift eller blot samboende. Hvis forældrene bor sammen, vil man kun gå efter moderens indtægt, uanset om faderen skovler millioner ind.

Men hvis forældrene er gift vil begges indkomst komme til at betyde noget. Og det er bl.a. det, Venstre nu vil have til genforhandling, da de mener, at det ikke holdbart.

- Det får Venstre til at fremstå sympatiske, fordi man slår på, hvorfor man skal stille gifte folk værre end folk, der bare er samboende. Det er et forslag, mange kan se sig selv i, og som kommer til at udstille Socialdemokraterne og SF som unødigt hårde, siger Lotte Hansen.

Hun forklarer, at man kan drage paralleller til et forslag, Venstre fremsatte i den sidste del af perioden i tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens regeringstid. Et forslag, Socialdemokraterne næsten tabte et valg på.

- Venstre ville pludselig sætte et halvt års barsel op til et helt år for forældre. Det havde Socialdemokraterne svært ved at gå med til, da det var et meget dyrt forslag. Derfor sagde de nej. Det blev en valgkampssag, og det gjorde, at Venstre overhalede Socialdemokraterne i velfærd, siger Lotte Hansen og fortsætter:

- Det her kunne godt minde om noget, hvor Venstre har fundet et forslag, der påvirker mange mennesker. Venstre går ind og spørger, hvorfor der skal være forskel på børnefamilierne, og at det ikke er rimeligt.

I næste uge mødes partierne bag skatteaftalen og drøfter den.