En ny trepartsaftale skal være med til at uddanne flere social- og sundhedsassistenter.

Når der i fremtiden kommer flere ældre, bliver der kun et endnu større behov for flere hænder i plejesektoren.

Derfor skal en ny aftale, der blandt andet sikrer løn til elever over 25 år, være med til at få flere til at søge ind som social- og sundhedsassistent.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner.

Med aftalen forpligter kommunerne sig fra 1. juli 2021 til at ansætte elever på over 25 år allerede fra uddannelsens begyndelse.

På den måde får de voksne elever løn under det indledende grundforløb og en klar aftale om, hvor de skal fortsætte i praktik efter grundforløbet.

Det skal være med til at styrke rekrutteringen til uddannelsen og reducere frafaldet, så der samlet set uddannes flere social- og sundhedsassistenter.

Ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er der flere kommuner, der allerede har forsøgt sig med løn til elever over 25 år.

Erfaringen fra de kommuner er, at der er kommet flere elever til, siger hun.

- Det giver næsten sig selv, at når man først er blevet rigtig voksen, så kan det være svært at gå i gang med en uddannelse, hvis ikke man får løn under uddannelsen.

- Så for at trække flere ind i plejesektoren er det her et af de afgørende instrumenter, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Efter indgåelsen af aftalen vil regeringen sammen med KL, Danske Regioner og fagforbundet FOA arbejde på en flerårig aftale for antallet af lærepladser.

Med aftalen vil man bestemme, hvor mange lærepladser kommuner og regioner skal stille til rådighed for elever på social- og sundhedsuddannelserne.

Aftalen skal være indgået inden udgangen af maj 2021.

/ritzau/