Borgen Råt: Frustration i folketingsgruppen op til Venstres landsmøde i weekenden

»Åh nej. Hvad skal det nu til for?«

Nogle medlemmer af Venstres folketingsgruppe blev i dårligt humør, da de læste en netartikel fra Altinget på deres telefoner 12. november.

Artiklen hed 'Støjberg afviser ikke at gå efter formandsposten i Venstre'.

»Det er helt ude i skoven at komme med den slags nu,« siger et medlem af Venstres folketingsgruppe, der ønsker at være anonym, til B.T.

En anden begivenhed, der har givet mumlen i krogene, er udgivelsen af kommunalordfører Jan E. Jørgensens bog, 'En ægte liberal'.

»Hvem er så de falske liberale,« skumlede en kollega på et gruppemøde.

Stemningen i Venstres folketingsgruppe er relativt dårlig op til partiets landsmøde i Herning i weekenden. Det sidste landsmøde inden næste valg, som bliver historisk dramatisk for formanden, statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Der mangler gejst,« siger en anden kilde i folketingsgruppen, der også vil være anonym.

For Løkke er det et meget dramatisk valg, der skal afholdes senest 17. juni 2019, men reelt senest i april, fordi der er valg til Europa-Parlamentet i maj. Også personligt, da det for ham er det vind eller forsvind. Enten får han et fantastisk comeback og vinder en ny periode som statsminister. Eller også må han gå af som formand og stille sig op i VIP-arbejdsløshedskøen, hvis Mette Frederiksen (S) bliver ny statsminister.

Inger Støjberg ankommer til forhandlinger om finansloven. Nogle Venstre-folk blev sure, da de så, at hun måske vil gå efter at blive formand for Venstre. 
Inger Støjberg ankommer til forhandlinger om finansloven. Nogle Venstre-folk blev sure, da de så, at hun måske vil gå efter at blive formand for Venstre.  Foto: Martin Sylvest
Vis mere

B.T. har talt med flere kilder i Venstres folketingsgruppe, hvor nogle mener, at stemningen er i bedring, og andre at den stadig er temmelig dårlig. Alle er dog enige om, at sæsonen startede med ekstremt dårlig stemning på Venstres sommergruppemøde i Aarhus for tre måneder siden, hvor bl.a. holdningen til Inger Støjberg og Jan E. Jørgensens bog ophidsede gemytterne.

En kilde nævner ligefrem, at nogle af Venstres folketingsmedlemmer simpelthen går rundt og er bange for ikke at blive valgt. Ved sidste valg var der flere fremtrædende politikere, der kun lige fik stemmer nok til at blive valgt, og den tidligere minister Peter Christensen, der var udset til en stor fremtid, blev slet ikke valgt. Nogle frygter, at blodbadet fortsætter.

Den frustrerede stemning er et dårligt udgangspunkt for det kommende valg, hvor alle Venstre-folk skal give alt, hvad de har i sig, og hvor det er ekstremt vigtigt, at de tror på Lars Løkke og på, at sejren er indenfor rækkevidde.

Lars Løkke selv er optimist, og da B.T. talte med ham i onsdags, sagde han, at han er i fin form, og gav indtryk af, at han er sulten efter at bevare magten.

Forskellige medier er dog fulde af rygter om, at han planlægger at søge væk, enten til den ledige direktørpost i Dansk Industri eller som EU-kommissær. Nogle kilder i folketingsgruppen er ret overbeviste om, at han vil udnævne sig selv til kommissær, hvis han vinder næste valg.

Selv om Løkke kan være meget spontan og fleksibel i forhandlinger, er han ikke spontan, når det gælder om at trykke på valgknappen. Kilder i gruppen forventer, at han venter så længe som muligt. Og det lægger han også selv op til - f.eks. har han tænkt sig at gennemføre en vigtig sundhedsreform, inden han udskriver valg. Og den vil han først igangsætte efter nytår.

Internt i Venstre er Løkke belastet af formandsopgøret fra 2014 og regeringsudvidelsen i 2016. I 2014 var næsten halvdelen af partiet klar til at vælte ham, men han reddede som bekendt skindet ved en kælderaftale med næstformand Kristian Jensen. Den aftale medførte, at han forfremmede sine modstandere og degraderede sine loyale støtter, dengang kortene skulle gives igen, da K og LA blev inviteret ind i regeringen for at forhindre, at den væltede. Derfor peger kilder på, at han ikke har mange ægte venner tilbage.

Jan E. Jørgensen mener, at Løkke måske kan fortsætte som formand selv om blå blok taber valget
Jan E. Jørgensen mener, at Løkke måske kan fortsætte som formand selv om blå blok taber valget Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Bog-aktuelle Jan E. Jørgensen er blevet strippet for sit indfødsretordførerskab, men fremstår stadig som en slags talsmand for de gruppemedlemmer, der er trætte af Støjbergs strammer-kager og diskussioner om håndtryk og tørklæder. Han vil gerne citeres og er meget positiv:

»Kampånden er ved at indfinde sig, og nogle af de ting, jeg tidligere har kritiseret, bevæger sig i den rigtige retning. F.eks. er vi i gang med at gøre mere for hovedstaden,« siger han.

Som hårdnakket Løkke-fan køber han ikke engang vind-eller-forsvind-analysen.

»Hvis vi taber regeringsmagten, men Venstre går frem og får et godt valg, kan jeg ikke se, hvorfor Lars Løkke ikke skulle kunne fortsætte som formand,« siger han.

Tror du ikke, Kristian Jensen og hans støtter ville se noget anderledes på det?

»Nå, ja, det ved jeg ikke,« siger Jan E. Jørgensen.