Det ser bestemt ikke kønt ud, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) først fyrede venstreveteranen Bertel Haarder som kulturminister og derefter tilbød ham et job, som allerede var besat til anden side.

»Den plan, som Løkke lagde for at få sagt pænt farvel til de afgående venstreministre, der måtte stige af ministerposterne for at gøre plads til de nye partier i regeringen, den plan holdt ikke, og den var ikke godt nok forberedt,« siger BTs politiske kommentator Søs Marie Serup.

Kommentaren kommer i kølvandet på, at det torsdag er kommet frem, at tidligere kulturminister for Venstre Bertel Haarder har takket nej til at blive generalkonsul i Flensborg. En stilling som ellers skulle være et plaster på såret efter, at han blev fyret som kulturminister og heller ikke i sin tid blev formand for Folketinget, da Løkke vandt Folketingsvalget i 2014. En post der i stedet gik til DFs Pia Kjærsgaard.

»Jeg brænder for - og har alle forudsætninger for at synliggøre og arbejde for mindretallene. Men posten er jo besat, og jeg vil ikke trænge mig på,« siger Bertel Haarder til Ritzau.

Venstreveteranen oplyser, at han ikke vidste, at den populære generalkonsul Henrik Becker-Christensen ikke ønskede at stoppe i jobbet. Nyheden har ført til en storm af læserbreve til Flensborg Avis, da danskerne i Flensborg ønsker at beholde deres generalkonsul. Derfor fortsætter Bertel Haarder nu som almindelig folketingsmand.

Hele forløbet har været dybt uprofessionelt, mener Altinget.dks politiske kommentator Erik Holstein.

»Det er jo fuldstændigt grotesk. Det får et hovsa-præg, som minder om Poul Nyrups regeringsdannelse i 90'erne. Det er uprofessionelt af Løkke, og jeg kan godt forstå, Bertel er knotten,« siger han.

Bertel Haarder udtalte til BT i starten af december, at det var 'alderracistisk' at fyre ham og to andre ældre ministre fra regeringen, og at han ikke havde sagt ja til at lade Pia Kjærsgaard blive formand for Folketinget i stedet for ham, hvis han havde vidst, at han kun ville være kulturminister i 17 måneder.

Og Søs Marie Seerup vurderer nu, at Bertel Haarder kan blive en tikkende bombe for Lars Løkke.

»Han synes tydeligvis ikke, han skylder nogen noget længere, og han har også en fri rolle, som kan lægge partisansøm på vejen foran Løkke. Når man ikke længere er bundet af nogen loyalitetsforpligtelser over for den siddende formand, er der næsten ingen grænser for, hvad han kan tillade sig at sige.«

Derfor kan Bertel Haarder som almindelig folketingsmand gå hen og blive en belastning for Løkke lidt i stil med, hvad Mogens Lykketoft var, da Helle Thorning-Schmidt var statminister.

»I virkeligheden ligner de to hinanden – det er parlamentarikere, der har aftjent deres værnepligt og har store stjerner på skuldrene, men de har også store egoer, og Bertel synes tydeligvis ikke, han skylder Løkke noget længere.«

Lars Løkke Rasmussen har udtalt, at det ikke bliver den siddende generalkonsul, som får lov til at fortsætte, selvom Bertel Haarder har takket nej. Han vil have en mere politisk profil i Flensborg.

Erik Holstein kan godt forstå Bertel Haarders beslutning.

»Stillingen var et pænt plaster på såret, for Bertel interesserer sig meget for grænselandet, men det er jo ikke sjovt at komme i en situation, hvor man er uvelkommen, og der er læserbrevsstorm. Løkke har tydeligvis ikke haft sin fod på det.«

Han forstår ikke, at statsministeren ikke har handlet mere professionelt.

»Det burde Løkke være alt for øvet til. Man plejer jo at gardere sig og lige ringe op til den siddende mand i jobbet og lige tage en snak med ham først. Det er mærkeligt, at der sidder en embedsmand, som er dybt fortørnet over, hvad der foregår, som starter en lokal storm,« siger Holstein.