Fra mandag 04.01.2016 klokken 12 indfører regeringen grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Kontrollen varer i første omgang 10 dage. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder pressemøde sammen med justitsminister Søren Pind (V), integrationsminister Inger Støjberg (V) og transportminister Hans Christian Schmidt (V) i forbindelse med, at Sverige indfører id-kontrol af alle personer, der rejser ind i Sverige. Sted: Statsministeriet.
Fra mandag 04.01.2016 klokken 12 indfører regeringen grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Kontrollen varer i første omgang 10 dage. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder pressemøde sammen med justitsminister Søren Pind (V), integrationsminister Inger Støjberg (V) og transportminister Hans Christian Schmidt (V) i forbindelse med, at Sverige indfører id-kontrol af alle personer, der rejser ind i Sverige. Sted: Statsministeriet. Foto: Thomas Lekfeldt

Ingen illegale flygtninge - kun sure partikolleger.

Efter et døgn med grænsekontrol skal man have den helt store lup frem for at finde de illegale flygtninge og migranter, som statsminister Lars Løkke Rasmussen frygtede ville skabe kaos i Danmark. Og mens grænsekontrollen foreløbig har vist sig som et bluffnummer, kritiseres statsministeren nu fra egne rækker for at føre symbolpolitik.

»Vi ønsker ikke længere at se flygtninge og migranter vandre på vores motorveje. Vi vil sikre god ro og orden.«

Sådan lød ordene fra Lars Løkke Rasmussen, da han mandag prompte svarede igen på konsolideringen af den svenske grænsemur og udkommanderede 200 grænsebetjente ved den dansk-tyske grænse.

Men efter et døgn med grænsekontrol er antallet af flygtninge og migranter, som Løkke frygtede ville skabe kaos, forsvindende få.

Flere asylansøgere efter kontrol

Ifølge justitsminister Søren Pind (V) på twitter er indrejsetallet 159, dvs. flygtninge og/eller migranter, der krydser grænsen. Heraf søgte 75 asyl. Det mest opsigtsvækkende er, at langt flere har søgt asyl i Danmark efter grænsekontrol. Helt præcis 36 pct. mere i forhold til de cirka 55 personer, der dagligt søgte asyl i Danmark mellem jul og nytår.

Rigspolitiets statusrapport, som kom tirsdag eftermiddag, viser samtidig, at ud af de ca. 1.100 kontroller, Løkkes grænsehold udførte det første døgn, blev blot 18 personer nægtet indrejse. Det fremgår ikke, om der her overhovedet er tale om flygtninge.

Samtidig står det mere og mere klart, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med sit projekt grænsekontrol ikke har en samlet folketingsgruppe og bagland bag sig.

Venstres nestor, kulturminister Bertel Haarder, lægger ikke fingrene imellem og kalder på twitter dagen, hvor grænsekontrollen blev indført, ’en sorgens dag’.

Heller ikke hos de unge er der begejstring.

»Grænsekontrollen er ren symbolpolitik. Det er stikprøver, og der bliver ikke taget ret mange. Desuden er grænsen 68 km lang, mens vi har 7.000 km kystlinie. Vi kan ikke lukke Danmark af. I stedet bør vi lave fælles europæiske regler og styrke Schengens ydre grænser,« siger VU-formand Chris Preuss til BT.

’Dyrt og ineffektivt’

Tidligere Venstre-folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt, der nu er direktør på Niels Brock, skriver på Twitter: »Der går ti dage, hvorefter det står klart for de fleste, at grænsekontrol ikke er løsningen, men tværtimod både dyrt og ineffektivt.«

Grænsekontrollen blev indført i lyset af Sveriges id-kontrol, hvor transportører bliver pålagt at tjekke pas eller kørekort på alle rejsende, inden de når Sverige. Slipper en asylansøgere over den svenske grænse uden papirer, straffes den pågældende transportør med en bøde.

Lars Løkke Rasmussen sagde mandag, at de svenske krav ’indebærer betydelig risiko for, at et antal illegale flygtninge ophober sig i København til fare for god orden og sikkerhed.’

Promiller uden gyldigt id

Men ifølge DSB skal der ’regnes i promiller’, når antallet af passagerer, der det første døgn ikke kunne fremvise gyldigt id, skal findes. Af de meget få er flere i øvrigt almindelige folk, der blot havde glemt deres id derhjemme.

Alt imens de illegale migranter og flygtninge udebliver, viser tal fra de svenske udlændingemyndigheder, Migrationsverket, at Sverige det første døgn efter indførelse af id-kontrol faktisk fik det højeste antal asylansøgere i fem dage.

Politisk kommentator og direktør i tænketanken Kraka Peter Mogensen mener, at Løkke er ved at blive »en freak i sit eget show«.

’Umiddelbart så Løkkes præsentation godt ud på tv i går. Men i dag – når tallene løber ind – er der ikke kommet mange udlændinge, på trods af, at alle grænseovergange ikke er bevogtet’, skriver Peter Mogensen på Facebook.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.