Stemningen omkring statsminister Lars Løkke Rasmussen er ikke god. Oppositionen og politiske kommentatorer kalder projekt V-regering for svag.

Fire graverende sager på otte måneder, hvoraf den seneste har været ved at vælte regeringen.

Det er sandheden for Venstre-regeringen, når de slår øjnene op. Fra Carl Holst-sagen, via Esben Lunde Larsen og Kristian Jensen, er vi nu endt ved landbrugspakken og Eva Kjer Hansen.

To ministre har måtte ladet livet over de otte måneder, Venstre har haft regeringsmagten. Og det er en skrantende regering, der modtager kritik i den politiske verden, efter Eva Kjer Hansen har forladt sin post som miljø- og fødevareminister.

»Sagen har vist, at Løkke er statsminister i en lille svag regering. Hvis han kommer til at ofre en minister på den her sag, hvad så når det kommer til at handle om de store politiske temaer,« siger den politiske kommentator Hans Engell til Ekstra Bladet, der yderligere mener, at Venstre kunne have lukket sagen tidligere.

»Det handler jo i bund og grund om, at Konservative ikke kan lide Eva Kjer. Men hun var jo ikke røget, hvis hun havde sagt undskyld. Lars Løkke burde senest søndag aften have set, at den her sag kunne udvikle sig til en stor krise,« siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

Også hos oppositionen er man kritisk mod den måde, som regeringen har taget hånd om sagen med miljø- og fødevareministeren.

»Eva Kjer Hansens afgang efterlader Lars Løkke Rasmussen som en historisk svag statsminister. Løkke har forsøgt at banke Pape på plads, og det lykkedes ikke. Man kan ikke true sig til tillid. Blå blok er i stor intern strid, og Løkke har ikke styr på butikken,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, til Ritzau.

Her er det gået galt


Eva Kjer Hansen og landbrugspakken

Hele regeringsprojektet kom i fare, da De Konservative udtrykte mistillid til Eva Kjer Hansen, og Lars Løkke Rasmussen samtidig nægtede at fyre miljø- og landsbrugsministeren. Årsagen er forløbet om regeringens landbrugspakke, hvor flere forskere har betvivlet ministeriets regnemetoder og kaldt det for "kreativ bogføring" og "misinformation".

Striden drejer sig om, hvordan pakken påvirker miljøet de kommende år, og det endte altså med, at Eva Kjer Hansen valgte at gå selv.

Carl Holst-sagen

I slutningen af september valgte daværende forsvarsminister Carl Holst (V) at forlade sin post efter en periode, hvor han havde været udsat for skarp kritik på flere områder. Det begyndte med, at han nægtede at afstå penge, som han fik i eftervederlag for sin tid som regionsrådsformand. Efter pres afstod han dog pengene delvist.

Senere kom det frem, at Holsts personlige assistent i Region Syddanmark i strid med reglerne havde brugt sin arbejdstid på at drive valgkamp til Folketinget for Holst.

Esben Lunde Larsens mulige plagiat

Praksisudvalget på Københavns Universitet er i øjeblikket ved at undersøge uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsens (V) ph.d.-afhandling, efter at der er blevet fundet fem eksempler på plagiat og selvplagiat i den akademiske opgave.

Ministeren bad efter rygter og skriverier i pressen selv Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet undersøge afhandlingen, hvorefter fakultetet har sat udvalget på sagen.

Kristian Jensens næse

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) fik i begyndelsen af februar en såkaldt næse, fordi han ignorerede et flertal i Folketinget, som i et beslutningsforslag i december vedtog at pålægge regeringen at pille de planlagte besparelser på ulandsbistanden i 2015 af bordet.