Venstres Carl Holst har længe været favorit til at blive formand for Danske Regioner. Så kom Løkke-sagen, og nu erkender Holst, at det bliver svært at vælte socialdemokraten Bent Hansen.

Hvis Bent Hansen (S) kan fortsætte som formand for Danske Regioner efter valget, bør han sende V-formand Lars Løkke Rasmussen (V) en varm tanke eller to.

For få uger siden tydede meget på, at de borgerlige ville få et godt regionsrådsvalg, så den syddanske regionsrådsformand, Carl Holst (V), kunne afløse Bent Hansen fra Region Midtjylland som formand for regionernes forening. Men så kom Løkke-sagen, og siden har Venstre fået prygl i flere meningsmålinger.

»Indtil for en måned siden pegede målingerne entydigt på, at Venstre ville sætte sig på formandsposterne i både KL og Danske Regioner. Siden er der vendt op og ned på dansk landspolitik på grund af Lars Løkkes luksusrejser, og det har skabt en anden situation,« siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Bent Hansen er enig.

»Den balance, der er mellem blokkene på landsplan, vil afspejle sig i valgresultatet. Chancen for, at vi kan fastholde formandsposten, er betydelig større nu end for en måned siden,« siger han.

Carl Holst erkender, det bliver svært at fravriste Bent Hansen magten:

»Jeg tror måske ikke, der er så stor sandsynlighed for, at jeg bliver formand«.

I dag er fire af landets fem regionrådsformænd socialdemokrater, men det er bestyrelsen for Danske Regioner, der udpeger formanden, og det er landsresultatet for regionerne som helhed, der afgør, hvor mange medlemmer partierne får i bestyrelsen.

Bent Hansens flertal består af seks socialdemokrater og tre SFere. Venstre har fem medlemmer, Konservative to og Dansk Folkeparti har et medlem, men selv om der kun skal flyttes et enkelt mandat for at tippe balancen, mener Carl Holst, at det bliver svært:

»Hvis Venstre eller DF får et ekstra mandat i bestyrelsen og de Konservative mister et, ændrer det ikke noget i forhold til magtbalancen,« påpeger han.

Ifølge Roger Buch gør det ikke den store forskel, om regionernes førstemand er rød eller blå, men Carl Holst mener, at partifarven spiller en stor rolle.

»Der er forskel på, om formanden er socialdemokrat eller venstremand. Som formand vil jeg gerne have Danske Regioner til at være mere udfarende - at vi ikke kun leverer det, vi bliver pålagt, men også selv kommer med idéer«.

Bent Hansen mener ikke, at formandens politiske ståsted er afgørende, men han er enig med Carl Holst i, at posten er vigtig.

»Der er jo alle forhandlingerne med ministre. Det er formanden, der fører dem. Selvfølgelig er budskaberne clearet med næstformanden, men den, der fører ordet, er alt andet lige lidt tættere på,« siger Bent Hansen.

Mens Carl Holst officielt er Venstres formandskandidat, er Bent Hansen ikke udpeget som Socialdemokraternes.

»Vi har aldrig stemt om det, men har altid forhandlet os til rette, og jeg tror, at vi også finder ud af det denne gang,« siger Bent Hansen om den socialdemokratiske proces.

Martin Geertsen (V), Venstres formandskandidat i Region Hovedstaden, begrunder valget af Carl Holst:

»Carl har drevet Region Syddanmark forbilledligt og på en måde, som både V-spidskandidater og andre spidskandidater kan lære noget af,« siger han og fremhæver Carl Holsts mange års politiske erfaring som en anden væsentlig grund til, at han er partiets formandskandidat.