Hun bliver kaldt »Danmarks stærkeste Facebook-guerillakriger«, men hun kan vise sig at blive farlig for Lars Løkke Rasmussen.

Ved middagstid lørdag blev hovedparten af de fremmødte på Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter præsenteret for en ny kvinde i Lars Løkke Rasmussens liv.

Under partisekretær Claus Richters årsberetning blev en, for de fleste i salen, ukendt kvinde inviteret op på scenen, hvor også formanden stod klar.

Det var Richter, der præsenterede kvinden for landsmødets mere end 1.500 deltagere:

»På Facebook skal kampen tages - hver dag. Og der er nogle, der gør det hver dag - ja, faktisk hele dagen. Én af dem, som kæmper, er Daisie Larsen,« lød det fra Richter, som uddybede:

»Hos Socialdemokraterne kalder de hende Crazy Daisie, hos Venstre kender vi hende bare som vores Daisie.«

Oppe på scenen fik Daisie Larsen - ud over klapsalver fra salen - et tak og en buket blomster fra partiformand Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren tog og delte samtidigt et billede af kvinden i centrum, som Løkke på Twitter døbte sin »Facebook-kæreste«.

I sin tale begrundede Richter, hvorfor Venstre skylder Daisie Larsen tak:

»Dit engagement i Venstre strækker sig jo langt udover Facebook - selv om man ikke skulle tro det.«

»Du er aktiv lokalt, deltager i de lokale politiske møder. Du og din mand hænger plakater op for dit lokale folketingsmedlem, og du passer dit arbejde og din familie og dine børnebørn, og alligevel finder du tid til at være »online« på Facebook næsten døgnet rundt, hvor du reagerer både skarpt og fagligt på de angreb, som kommer mod Venstre.«

»Du er en rigtig Facebook-kriger.«

Og det er netop det, Daisie Larsen er. Een onlinekriger, som først og fremmest tager sine daglige kampe i Facebook-tråde på politikeres sider og i avisers kommentarspor på nettet.

Daisie Larsen i medierne

Og Daisie Larsens kamp synes utrættelig.

Hun dukker f.eks. op i kommentarsporet hos netmediet Avisen.dk, der har citeret Ekstra Bladet for, at et familiemedlem til Lars Løkke er politianmeldt for svindel:

»Så når et nærtstående familiemedlem bliver anmeldt og end ikke dømt, er alle i familien anmeldt og end ikke dømt. Jo jo dansk presse og især EB logik,« lyder den skarpe replik fra Facebook-krigeren.

I et andet kommentarspor, denne gang hos JydskeVestkysten, er det Carl Holst, som Daisie Larsen forsvarer, og hos Jyllands-Posten er et af hendes tweets blevet taget med i en historie, der kritiserer Thorning under valgkampen.

Artiklen fortsætter under billedet

På Lars Løkkes Facebook-side er hun samtidig særdeles aktiv.

Her kommenterer hun mange af Løkkes egne opslag, men hun deler også danske mediers Løkke-positive artikler. I 2013 delte hun eksempelvis en artikel fra Politiken, hvor den daværende radikale udviklingsminister Christian Friis Bach roste Lars Løkkes GGGI-indsats.

Til kaffe med Løkke

Claus Richter fortæller til Politiko.dk, at Venstre »slet, slet ikke« betaler den aktive Facebook-kriger for at forsvare partiet og Lars Løkke Rasmussen.

»Det er noget, hun har gjort fuldstændig frivilligt. Vi har en 10 til 14 stykker, som vi hele tiden kan se, er aktive på Facebook og forsvarer Venstres politik. Hun er så bare en af dem, der for alvor skiller sig ud,« siger partisekretæren.

Daisie Larsen får dog ikke helt ingenting for sine mange arbejdstimer i partiets tjeneste.

Den 26. november sidste år inviterede den daværende oppositionsleder således syv af sine mest aktive Facebook-venner til kaffe og en personlig rundvisning på Christiansborg, og Daisie Larsen har ifølge Claus Richter ligeledes været inviteret til valgaften på Borgen af partiet.

Daisie Larsen ses her til højre for Løkke. Artiklen fortsætter under opslaget.

Selvom partiet altså inviterer de mest aktive på kaffe og rundvisning, så er der ikke tale om et formaliseret netværk, påpeger Claus Richter:

»Det handlede ikke om digitale strategier,« forsikrer han.

I kølvandet på Venstres landsmøde har Benjamin Rud Elberth, digital chef i Geelmuyden Kiese og fast politisk digital ekspert på TV 2, forfattet et indlæg om Daisie Larsen hos netavisen Altinget.dk.

Bandlyst hos Socialdemokraterne

Rud Elberth har tidligere arbejdet som digital chef for Socialdemokraterne og har rådgivet en lang række ministre og partier om brugen af sociale medier. Og han kender udmærket til Facebook-krigeren Daisie.

»Jeg mødte hende for første gang for seks-syv år siden på de socialdemokratiske Facebook-vægge,« skriver Rud Elberth i sin analyse og uddyber:

»Faktisk var jeg som webansvarlig og moderator for Socialdemokraterne nødt til at tage skriveretten fra hende, når hun gik i et lidt for højt gear med eder og forbandelser, fordi S-støtterne så ultra-rødt, når hun satte for meget kul på.«

I indlægget beskriver han Venstre-krigeren som »Danmarks stærkeste Facebook-guerillakriger,« og han forklarer, hvordan partierne drager gavn af typer som hende, da de kan påvirke stemningen i en Facebook-tråd, så den tager brodden af de værste kritikere. Læs hele analysen her.

Løkkes fatal attraction

Over for Politiko.dk kalder Rud Elberth den Facebook-ivrige Venstre-forsvarer for »et partis våde drøm«.

»Hun sidder og vier hele sit liv til at beskytte Løkke, uanset hvor meget modvind han kommer i. Han kan bare læne sig tilbage og se, hvordan hun stopper kritikken,« siger Rud Elberth, som aldrig har hørt betegnelsen Crazy Daisie brugt om hende.

Ifølge Rud Elberth kan det dog på sigt vise sig farligt for Venstre, at Løkke ligefrem fremhæver Daisie Larsen og på den måde retter fokus mod hende.

»Det kan have visse konsekvenser, at en statsminister hylder hende på den måde, og det er et tveægget sværd med hende. Lige pludselig kan hun blive så grov, at Løkke kommer i en situation, hvor han skal udelukke hende fra sin Facebook-væg på grund af hadefuldt sprog Så bliver Løkkes Facebook-kæreste til hans fatal attraction i løbet af ganske kort tid,« siger Rud Elberth.

Thornings digitale hold

Det er er ikke kun Venstre, der kender værdien af at pleje sine Facebook-krigere. Også Helle Thorning-Schmidt har tidligere inviteret de mest tasteflittige til besøg på Borgen.

Politisk aktive Facebook-brugere er således bestemt ikke isoleret til Daisie Larsen, og de findes på begge sidder af det politiske skel.

De mest aktive kender ligefrem hinanden fra diverse debatfora, hvor de gang på gang støder hovederne sammen i kommentarspor og debattråde.

De »almindelige danskere«

Fagbladet Journalisten har tidligere beskrevet, hvordan partierne helt bevidst benytter »almindelige danskere«, når de skal vinde politiske slag på de sociale medier og ændre retning i debatterne.

Her kan du bl.a. læse, hvordan en bedemand under valgkampen i 2011 delte en gammel artikel fra Politiken på sin Facebook-profil, hvor Lars Løkke Rasmussen som finansminister sagde, at en times ekstra arbejde om ugen er en god ide.

Historien blev efterfølgende delt tusindvis af gange og satte sit præg på valgkampen. Og det var ikke så tilfældigt, selvom det i første omgang virkede sådan. Læs hele den historie her.

Politiko.dk har via Venstre spurgt, om Daisie Larsen havde lyst til at udtale sig til denne artikel. Det ønskede hun ikke.