Lars Løkke Rasmussen efter frokostmøde med Harald Børsting, LO.
Lars Løkke Rasmussen efter frokostmøde med Harald Børsting, LO. Foto: Erik Refner

Hyklerisk, mener Socialdemokraterne

Venstre formand, Lars Løkke Rasmussen indførte selv et hav af nye skatter og afgifter for erhvervslivet. Nu stiller han krav om fredning af erhvervslivet resten af valgperioden

Det bedste forsvar er et angreb, siger man.

Måske er det derfor, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, nu bryder sin tavshed og tordner med krav om, at erhvervslivet skal fredes for ekstra skatter og afgifter frem til næste valg.

De 2½ år han selv sad i statsministeriet indførte han selv ikke mindre end 101 forskellige skatter og afgifter, der vedrører erhvervslivet.

Det svarer til, at der blev besluttet ca. 3,5 skatte-og afgiftsforhøjelser om måneden i hans regeringsperiode, viser en opgørelse fra Skatteministeriet. 

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Men nu forventer Venstre snart at blive indkaldt til forhandlinger med regeringen om en vækstpakke og banen bliver ’kridtet op’.

- Hvis vi skal lave en aftale med regeringen her i foråret om konkurrenceevnen, så skal det ledsages af et håndslag på, at de forbedringer, vi aftaler, dem slår man ikke tilbage senere i valgperioden. Erhvervslivet skal fredes for nye skatter og afgifter frem til næste valg, siger Lars Løkke Rasmussen.

Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen er mildt sagt forundret over Lars Løkke Rasmussens udmelding.

- Han lyder nærmest som en af de sidste dages hellige. Det er hyklerisk at høre fra en mand, der har påført dansk erhvervsliv så mange byrder. Det er noget af en forvandling han er ude i, siger Thomas Jensen (S).

Han efterlyser konkrete bud på, hvordan Venstre vil håndtere den nye stil. Om de vil løbe fra den aftale, de indgik med regeringen i forbindelse med skattereformen og energiforliget. Om der er nogle af deres egne skatter og afgifter, de ikke længere vil stå ved.

- Vi har som fælles mål at sikre erhvervslivet bedre vilkår. Regeringens udspil kommer i starten af marts, og her vil der være konkrete, gennemarbejdede bud på, hvordan mener en vækstpakke kan se ud, siger Thomas Jensen, der afviser at løfte lidt af sløret for, hvad vi kan forvente.

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt var allerede på Dansk Industris topmøde i efteråret ude med budskabet om, at erhvervslivet kan forvente ro fremadrettet.

- Der skal naturligvis være plads til fornuftige omlægninger af skatter og afgifter. Men regeringen har ingen planer om nye generelle forhøjelser af afgifter, erhvervsskatter eller indkomstskatter. Det er mit klare budskab til jer i dag, sager Helle Thorning-Schmidt på DI’s topmøde 25. september 2012.

Løkkes kommentar kan derfor mest af alt ses som forsøget på at sparke en åben dør ind, mener Thomas Jensen (S).

Her er et udpluk af Løkkkes skatter og afgifter

* Forhøjelse af energiafgifter
* Afgift på deponering af affald
* Afgift på chokolade-og sukkervarer
* Afskaffelse af fradrag for advokat-og revisoromkostninger
* Ophævelse af momsfritagelse for levering af fast ejendom
* Forhøjelse af lønsumsafgiften for den finansielle sektor
* Forhøjelse af spildevandsafgift
* Omlægning af afgift på varebiler
* Afgift på sukkerholdige sodavand
* Reduktion af godtgørelse af energiafgift til erhvervsbrændsel
* Indførelse af grønne kørselsafgifter på lastbiler
* Reduktion i bundfradrag i CO2-afgiften
* Forhøjelse af tobaksafgifter
* Fedtafgiften
* Forhøjelse af vinafgift
* Øget varmeafgift af varmeproduktion fra kraftvarme m.fl.


Kilde: Skatteministeriet

Er Lars Løkke Rasmussen hyklerisk, når han kræver fredning af erhvervslivet, mens hans selv indførte 101 nye skatter og afgifter for erhvervslivet, da han var statsminister?

Deltag i debatten under artiklen
 
 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.