10 mio. skattekroner. Det har det tidligere medlem af Europa-Parlamentet, Venstre-manden Morten Løkkegaards, projekt ‘Den Nye Fortælling om Europa’ kostet. Pengene er bl. a. blevet brugt til ‘events’ i Bruxelles, den polske hovedstad Warszawa og den italienske modeby Milano. Det viser dokumenter fra EU-systemet i Bruxelles.

Og i næste uge ruller der med stor sandsynlighed nye millioner af kroner ind i projektet, der af politiske modstandere kan puttes i kategorien EU-frås og stemples som ‘absurd’ og ‘et klassisk eksempel på, at systemet ikke har respekt for skatteydernes penge.’

Men også en forfatter, der har været en del af projektet, siger, at ‘man må erkende, at det er endt som en fiasko.’ Selv mener Morten Løkkegaard, at kritikken er ‘noget vrøvl’ og ‘latterlig’.

Morten Løkkegaard, daværende næstformand i Europa-Parlamentets Kulturudvalg, satte sig i sin tid i spidsen for projektet, der op til EU-valget i maj i år skulle skabe en ‘ny fortælling’ om EU, som de senere år har oplevet en dalende folkelig opbakning i store dele af Europa.

20 europæiske kulturpersonligheder, kunstnere og intellektuelle blev samlet, og i løbet af 10 måneder udformede de et charter - en fem sider lang tekst. De 20s opgave var at ‘formulere et charter, som supplerer den eksisterende Europa-fortælling om fred og frihed gennem samhandel.’

De udvalgtes tekst blev bl. a. trykt som kronik i Politiken under overskriften ‘Vi efterlyser en ny renæssancetid i Europa’ og præsenteret for den tyske forbundskansler Angela Merkel og daværende formand for EU-Kommissionen Manuel Barroso ved en højtidelighed i Berlin 1. marts i år.

Gruppen af intellektuelle nåede efter 10 måneders arbejde bl.a. frem til, at ‘Europa er en sindstilstand og langt mere end en gruppe nationalstater’ ligesom ‘Europa er en sindstilstand, der deles af borgere på hele kontinentet’ og ‘Europa er en sindstilstand med dybe rødder i fælles kulturelle værdier.’

Dokumenter fra EU-systemet i Bruxelles afslører, at projektet har kostet millioner af kroner - og pengeforbruget er ikke slut endnu.

I 2013 brugte man ca. 3.755 mio. kr. på bl. a. ‘management’ af projektet og en ‘launch event’ i Bruxelles samt ‘to store events i Warszawa og Milano.’ I 2014 regner man med at bruge ca. 7,5 mio. kr. på bl.a. ‘editorial management’ og ‘to store events’, fremgår det af dokumenterne.

Dermed har prisen for Morten Løkkegaards projekt rundet de 10 mio. kr., og en del tyder på, at der i fremtiden vil blive brugt flere penge på ‘Den Nye Fortælling om Europa’. Medlemmerne af Europa-Parlamentet skal nemlig vedtage en ny bevilling ved den kommende samling i Strasbourg i næste uge.