Dansk økonomi har gavn af, at lønmodtagere efteruddanner sig, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

København. Voksen- og efteruddannelse har været afgørende for udviklingen i dansk økonomi. Danske virksomheder har kunnet omstille sig til nye forhold.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Vi har formået at omstille os, siger Lars Løkke Rasmussen.

Torsdag skyder han trepartsforhandlinger i gang om netop voksen- og efteruddannelse. Det følger regeringens tidligere aftaler med arbejdsmarkedets parter om bedre integration og flere praktikpladser.

- Det er derfor, vi skal videre. I dag går vi så i gang med tredje runde af treparten. Vi lavede en god aftale sidste sommer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Trepartsaftalen om bedre integration gælder især de mange flygtninge, som Danmark modtog, da der i efteråret 2015 kom "enormt" mange asylansøgere, som statsministeren formulerer det.

Han hæfter sig ved, at kun tre procent af flygtningene i første omgang blev fundet jobparate. Nu ser myndighederne 71 procent som jobparate, påpeger Lars Løkke Rasmussen.

Han roser forårets ansvarlige overenskomster. Den danske model inspirerer meget i udlandet. Her er man ikke vant til, at lønmodtagere og arbejdsgivere bliver enige i fordragelighed, forklarer han.

Således var den franske præsident Emmanuel Macron meget interesseret i den danske model, da Lars Løkke Rasmussen for nylig besøgte ham.

Trepartsforhandlingerne foregår på baggrund af et økonomisk opsving. Ledigheden falder, der er gang i økonomien i alle regioner, og stadig færre lever af offentlige overførsler, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han beklager, at voksen- og efteruddannelse bliver brugt for lidt i en tid, da mange job hastigt ændrer karakter. Trods forandringer finder mange lønmodtagere ikke efteruddannelse nødvendig, påpeger statsministeren.

- Alligevel er det, som om nogen synes, at de ikke selv har behov for efteruddannelse, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/