Det er muligt at ændre på konventionerne i de europæiske menneskerettigheder

Det er muligt at få ændret reglerne for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, så Danmark og andre lande nemmere kan udvise kriminelle udlændinge - uden at komme i konflikt med menneskerettighederne.

Det oplyste Europasrådets generalsekretær Thorbjørn Jagland torsdag efter et møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

»Vi har politiske udfordringer der påvirker hele Europa. Og det har været et problem, at man ikke har taget nok hensyn til den nationale situation i de forskellige lande,« siger Thorbjørn Jagland.

Lars Løkke og Anders Samuelsen har diskuteret med Jagland, hvordan man kan modernisere menneskerettighederne, så de kommer mere i balance med de problemer, der er med kriminelle udlændinge. Danmark har problemer med vaneforbrydere, der ikke kan udvises, fordi de har mange børn og lille kontakt til oprindelseslandet. Der har også  været en sag, hvor en udlænding ikke kunne udvises fordi cellen i hjemlandet var for lille.

Danmark overtager formandsskabet i Europarådet 15. november, og Lars Løkke vil tage disse problemer op i det forum. Europarådet vedtog i 2012 en Brighton-protokol, der skulle effektivisere sagerne ved menneskerettighedsdomstolen. Den træder dog først i kraft, når alle 47 lande har skrevet under og det er ikke sket endnu. Løkke håber, at Danmarks formandsskab munder ud i en Københavner deklaration.

»Vi ønsker at gøre det til en hovedprioritet at skabe en stærkere bro mellem det, der sker i landene og ved menneskerettighedsdomstolen. Der har været en del sager, hvor der er fundet en forkert balance. Hvis folk har begået alvorlig kriminalitet i Danmark, skal de også kunne udvises. Der er brug for, at landene debatterer Menneskerettighedskonventionens betydnig i et moderme samfund. Vi skal finde balancen mellem de fundamentale menneskerettigheder og landens mulighed for at beskytte sig selv,« siger Lars Løkke.

Den danske regering indkalder til en ekspert konference i Kokkedal, der vil blive fulgt op med et ministermøde i foråret, der skal munde ud i en københavner deklaration.

»Vi skal have mulighed for at intervenere i sager, der er på vej ved den europæiske menneskerettighedsdomstol. Og så skal vi finde ud af om der er et dansk fortolkningsrum,« siger Lars Løkke, der også mener at de danske domstole har været for forsigtige med at udvidse at frygt for at tabe sager ved Menneskerettighedsdomstolen.