USAs demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders ser Danmark som eksemplet på et socialistisk demokrati, men statsminister Lars Løkke Rasmussen svarer nu klart, at Danmark har en markedsøkonomi.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i en tale fredag gjort det klart, at han ikke mener, Bernie Sanders billede af Danmark som et socialistisk demokrati er retvisende. Det skriver det amerikanske medie Vox.

Bernie Sanders er en af demokraternes præsidentkandidater i USA, og han har længe omtalt sig selv som socialist snarere end som medlem af demokraternes parti i USA. Det har naturligt ført til spørgsmålet, hvad socialisme betyder for ham.

Bernie Sanders ynder at referere til de nordiske lande herunder Danmark, som han specifikt nævnte på i en TV-debat med de øvrige demokratiske præsidentkandidater. For Bernie Sanders er Danmark det, demokratisk socialisme handler om.

Men nu tager statsminister Lars Løkke Rasmussen til genmæle. I en tale fredag aften ved Harvard’s Kennedy School of Government i USA siger Lars Løkke Rasmussen, at han er smigret over, at Danmark bliver drøftet på nationalt TV i en udsendelse om præsidentvalget, men han mener ikke, det socialistiske mærkat passer.

»Jeg ved, at nogle mennesker i USA forbinder den nordiske model med en slags socialisme. Derfor vil jeg gerne gøre en ting klart. Danmark er langt fra en socialistisk planøkonomi. Danmark er en markedsøkonomi,« siger han ifølge Vox.

Lars Løkke Rasmussen forklarer endvidere, at den nordiske model er en udvidet velfærdsstat, som giver en høj grad af sikkerhed for sine borgere, men at det også er en succesfuld markedsøkonomi med meget frihed, så den enkelte kan forfølge sine drømme og leve sit liv, som vedkommende ønsker.

Disse forhold adskiller sig ikke fra det, Bernie Sanders ønsker. Men Lars Løkke Rasmussen er uenig i, at der med disse forhold er tale om et niveau, som kan kaldes socialisme.