Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det vil være ulovligt, hvis Troels Lund Poulsen har informeret Lars Løkke Rasmussen om Thornings skattesag, påpeger professor.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har nu i to dage undveget at svare på, om han var orienteret om Thornings skattesag, før den i valgkampen ved et ulovligt læk havnede på forsiden af dagbladet B.T. Både mandag og tirsdag har han afvist at svare og svaret uden om på spørgsmål, om han var orienteret om indholdet af Thornings skattesag, før offentligheden fik kendskab til oplysningerne. Sådan svarede Løkke Rasmussen til Berlingske i går: Hvornår blev du informeret om de oplysninger, som B.T. bragte i valgkampen om Thornings skattesag? - Jeg har ikke flere kommentarer til sagen, siger Løkke. Det er jo et relevant spørgsmål i og med, at det var et ulovligt læk, der skete til B.T. Og hvis du vidste det på forhånd, er det vel lidt problematisk - er det ikke? - Jamen jeg har ikke flere kommentarer til sagen. Har du modtaget informationer fra Skatteministeriet om Thornings skattesag? Tavshed. Lars Løkke Rasmussen svarer ikke og går ind på sit kontor. HVAD SYNES DU OM, AT LØKKE IKKE VIL SVARE PÅ SPØRGSMÅL? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN
Et par timer forinden har han gjort det klart, at han ikke vil svare på flere spørgsmål fra pressen om sagen, frem til undersøgelseskommissionen skal kulegrave sagen, hvor Løkke også kan blive afhørt. Mere meddelsom om spørgsmålet var Løkke dog ikke mandag: Har du fået oplysninger om skattesagen fra Troels Lund Poulsen eller ansatte tæt på ham, før afgørelsen blev offentliggjort i september? - Men igen, der nedsættes nu en undersøgelseskommission. Men du ved vel selv, om du har modtaget information? - Der nedsættes nu en undersøgelseskommission. Den bakkes op fra mange sider.

Personfølsomme oplysninger

Juraprofessor og ekspert i persondataloven Peter Blume fra Københavns Universitet mener, Løkke især har et problem, hvis han selv har bedt daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) eller andre med indsigt i Thornings skattesag om at få adgang til nogle af de personfølsomme oplysninger. - Hvis Løkke selv har spurgt til oplysningerne i Thornings skattesag, vil det ikke være godt. Som regeringschef må han jo ikke opfordre sin minister til at begå ulovligheder. Og det vil klart være i strid med persondataloven, hvis Troels Lund videregiver personfølsomme oplysninger fra Thornings skattesag til Lars Løkke, siger Peter Blume, der dog ikke tør svare på, om Løkke i givet fald vil kunne straffes, hvis han har bedt om skatteoplysningerne. Har Troels Lund af egen drift indviet Løkke i personfølsomme skatteoplysninger, er det knap så problematisk for Løkke, påpeger Blume, der dog mener, at Løkke i så fald dog burde have sagt fra: - Som statsminister er Løkke jo chef for skatteministeren, så hvis skatteministeren fortæller om afgørelsen i Thornings skattesag, så skal Løkke sige til Troels Lund, at den sag vil han ikke høre om. Blume uddyber, at der ifølge loven ikke må flyde personfølsomme oplysninger fra et ministerium til et andet, medmindre loven giver mulighed for det. Og det gør den ikke i det konkrete tilfælde mellem Skatteministeriet og Statsministeriet, fastslår professoren: - Derfor vil det under alle omstændigheder være i strid med persondataloven, hvis Troels Lund videregiver oplysninger om Thornings skattesag til personer uden for Skatteministeriet. Ifølge professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, der forsker i offentlig forvaltning, så er det meget centrale spørgsmål, som Lars Løkke Rasmussen nu vælger ikke at svare på: - Han bliver tavs, når det nærmer sig nogle bestemte ting, og det er altid en indikator på, at der er noget, som han har det rigtig dårligt med, og derfor er det noget, som vil påkalde sig ekstra opmærksomhed fra undersøgelseskommissionens side. Dansk Folkeparti mener også, at spørgsmålet om Løkkes eventuelle viden er en opgave for undersøgelseskommissionen. - Kommissionen må afklare, om han er blevet informeret eller ej. Alle halve sandheder og mellemregninger må afgøres af det her kommissionsarbejde, siger næstformand Peter Skaarup, der dog ikke vil kræve af Løkke, at han inden da indvier offentligheden om sin eventuelle viden.

Hvad synes du om, at Løkke ikke vil svare på spørgsmål i skattesagen?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. torsdag.

Andre læser også