Statsministeren sammenligner partiet Stram Kurs med mellemkrigstidens Europa og nægter at samarbejde med det.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har været tilbageholdende med at kommentere det kontroversielle og indvandrerkritiske parti Stram Kurs af frygt for at give det mere pressedækning.

Kort efter folketingsvalget er udskrevet tirsdag, tager statsministeren dog alligevel skarp afstand fra partiet og dets stifter, Rasmus Paludan, der er dømt for racisme, i en sag han har anket.

- Jeg kommer ikke til at kunne bygge en regering på en politisk dialog eller en politisk indrømmelse til det parti. Det kommer ikke til at ske, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det siger han kort efter valgudskrivelsen i en tale ved Mediernes Årsdag. Stram Kurs, som netop er blevet opstillingsberettiget til Folketinget, vil blandt andet forbyde islam.

- Herhjemme er synspunkter, som de fleste mener, er ekstreme og fremmedfjendske, pludselig blevet en del af debatten, og noget man kan stille op til Folketinget på.

- Det er, som om polariseringen vokser, og nuancerne forsvinder. Det er farligt, for folkestyret bygger på samtale. Måske særligt dem man er uenig med, siger Løkke.

Også Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen afviser et samarbejde med Stram Kurs:

- Der er 13 opstillingsberettigede partier, og det kan være, at der kommer flere partier ind i Folketinget, end der er nu. Vi går til valg på at etablere en regering, som godt nok kun består af ét parti, men som til gengæld kan samarbejde bredt.

- Der er dog ét parti, jeg allerede nu kan sige, at vi ikke kommer til at samarbejde med, fordi uenighederne ganske enkelt er for store både i ord og i handling, nemlig Paludans parti (Stram Kurs, red.), siger Mette Frederiksen.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at Rasmus Paludan også har meddelt, at han ikke peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Løkke udtrykker desuden bekymring over, at partiet går imod Grundloven på nogle helt fundamentale punkter om religionsfrihed.

- Altså, at gå op imod Grundlovens ord om religionsfrihed og forbyde en bestemt religion, at udtrykke, at mennesker, der har været i Danmark i generationer, og som er danskere og har fået dansk statsborgerskab, de skal deporteres.

- Altså det skal man tilbage til mellemkrigstidens Europa for at kunne se afspejlet tilsvarende i den danske politiske debat. Derfor siger det sig selv, at det er fuldstændigt uladsiggørligt, at jeg skulle række ud efter sådan nogle synspunkter, siger Lars Løkke Rasmussen.

I Danmark er der negativ parlamentarisme, så der må ikke være 90 mandater imod en regering.

På spørgsmålet om, hvorvidt Løkke kan blive statsminister i et samarbejde med Nye Borgerlige, svarer han, at han ikke vil forlade internationale konventioner, som partiet lægger op til.

- Man vil aldrig se mig som statsminister for en regering, der vender ryggen til de international konventioner., Eller som helt åbenlyst siger, at der gælder nogle spilleregler, men dem ser vi stort på i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Tidligere tirsdag udskrev Løkke folketingsvalg til afholdelse 5. juni.

/ritzau/