I en ny geopolitisk virkelighed er konstruktiv dialog med eksempelvis Egypten vigtig, siger Løkke.

Det er ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) en forkert præmis, når Enhedslisten kritiserer statsminister Mette Frederiksen (S) for ikke at have drøftet menneskerettigheder med den egyptiske præsident, Abdel Fattah El-Sisi, under sit besøg i landet.

For ifølge Løkke blev det skam drøftet.

- Selvfølgelig skal man kunne diskutere menneskerettigheder. Og det er mig bekendt også sket under statsministerens besøg, siger han onsdag i Folketingssalen.

Løkke siger desuden, at han så sent som tirsdag diskuterede menneskerettigheder med den egyptiske udenrigsminister.

Statsministeren var tidligere i marts i Egypten, hvor hun mødtes med den politiske top, der er blevet beskyldt for at fængsle dissidenter og tillade tortur.

I salen onsdag lister Lars Løkke Rasmussen en række grunde op til besøget. Der er blandt andet potentiale for at styrke samhandel og eksport med Egypten, som er Nordafrikas folkerigeste land, siger han.

Samtidig efterspørger Egypten løsninger på fødevare- og klimakrise, siger han:

- Det munder ud i, at hvis man vil række ud og etablere partnerskaber, kan det ikke gøres fra et skrivebord i Europa.

- Vi må lytte til de perspektiver, Egypten har.

Regeringen har fået kritik for sin udenrigspolitiske kurs den seneste tid.

Først valgte regeringen at investere i artilleri fra den israelske våbenproducent Elbit Systems, som leverer udstyr til operationer i det palæstinensiske selvstyre.

Dernæst åbnede regeringen for våbeneksport til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har også været på en rejse til Egypten. Men Løkke afviser, at der skulle være sket "et voldsomt skift" i den udenrigspolitiske strategi.

- Jeg bruger selv ordet pragmatisk idealisme.

- Hvis der er noget nyt, er det en forståelse oven på Ukraine-krigen og den nye geopolitiske virkelighed, at der er store lande derude, vi bliver nødt til at finde en måde at være i anderledes konstruktiv dialog med, siger han.

/ritzau/