Socialdemokratiet vil lade udvalgte bachelorer vende tilbage til studiet efter en årrække på arbejdsmarkedet.

København. Erhvervslivet mangler den rette arbejdskraft her og nu, og de studerende på landets uddannelser savner relevant erhvervserfaring.

Derfor er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) positiv stemt overfor et socialdemokratisk forslag. Det går ud på at lade særligt efterspurgte bachelorer vende tilbage til kandidatstudiet efter en årrække i arbejde.

- Hvis man kan gøre noget for at få sådan et bachelorarbejdsmarked til at gro frem, så vil jeg se positivt på det.

- Vi skal senere i folketingsåret ind i den her diskussion om, hvordan vi dimensionerer vores videregående uddannelse, der vil jeg tage denne tanke med. Det lyder interessant, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det er i dag ikke muligt på grund af fremdriftsreformen, som blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i 2013 for at få universitetsstuderende hurtigere igennem studierne.

Den blev siden lempet i 2015 og er på vej i graven i henhold til et ønske fra flere partier.

Ifølge forslaget fra Socialdemokratiet skal erfaringerne fra virksomheden kunne give merit til de studerende, hvis for eksempel en ingeniør vender tilbage til studierne.

Forslaget er i tråd med lignende idéer, som såvel De Radikale som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) tidligere har luftet.

Statsministeren peger på, at udlandet har et arbejdsmarked, der prioriterer anderledes og generelt opsnapper de studerende hurtigere.

- Man kan stoppe efter sin bachelor og tage ud på arbejdsmarkedet. Det er der desværre ikke så mange, der gør. Der så jeg gerne, at vi fik et stærkere bachelorarbejdsmarked i Danmark, siger han.

Socialdemokratiet peger på, at de fem mest efterspurgte uddannelser i erhvervslivet i øjeblikket er som datalog, softwareingeniør, elektroingeniør, robotingeniør eller maskiningeniør.

/ritzau/