Statsministeren mener, at samfundet kan få gavn af flygtninge. Men arbejdet med at integrere dem må fortsætte.

Kongens Lyngby. Integration betaler sig. Så kontant lyder facit i en rapport fra konsulentvirksomheden Boston Consulting Group, der blev præsenteret på det integrationstopmøde, som statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) fredag havde inviteret til.

Boston Consulting Group har regnet sig frem til, at hvis flygtninge og andre nytilkomne fra ikkevestlige lande deltog i det danske samfund på samme måde som etniske danskere, så ville Danmark være 75 milliarder rigere.

Det svarer til en bnp-vækst på tre procent.

Men det kræver altså blandt andet, at indvandrerne uddanner sig i samme grad, og at en lige så stor del af dem arbejder.

Og der har vi fortsat en udfordring, konstaterer Lars Løkke Rasmussen, selv om integrationen skrider fremad.

Det har den gjort, siden flygtningekrisen tvang regeringen til at gribe ind.

- De nye, der kommer hertil, møder vi nu med det udgangspunkt, at hvis man kommer til Danmark, så kan man godt arbejde.

- Tidligere blev man til en klient, lige så snart man krydsede grænsen. Kun tre procent blev tidligere erklæret jobparate, men i dag er tallet helt oppe på 74 procent.

- Og i dag er næsten dobbelt så mange selvforsørgende efter tre år i Danmark, end de var dengang, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han medgiver dog, at der fortsat ligger en stor udfordring og venter i form af dem, der har været her længe, men aldrig har fundet fodfæste på arbejdsmarkedet.

Her kan det igangværende opsving dog være til gavn.

- I en situation, hvor virksomhederne skriger på arbejdskraft, er det nemmere at skubbe dem, der ikke er helt klar endnu, ind over døren til fabriksgulvet.

- Og så skal vi møde dem med højere forventninger. Og om nødvendigt krav og sanktioner, hvis ikke man gør, hvad man kan for at komme i arbejde, siger statsministeren.

Integrationstopmødet havde foruden en række af regeringens ministre også deltagelse af mere end 60 repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, interesseorganisationer, virksomheder, iværksættere og eksperter.

Ifølge Boston Consulting Group bliver der brug for 70.000 ekstra par hænder i Danmark frem mod 2025, hvis økonomernes prognoser for dansk økonomi holder stik.

/ritzau/