Hele Danmark trænger til læsebriller eller en laseroperation. I hvert fald har danskerne så svært ved at se ting, der er tæt på, at de slet ikke opdager, hvilket dejligt land vi bor i.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der i sin grundlovstale tager et opgør med de danskere, som i de seneste måneder har optrådt i udenlandske medier med kritik af Danmark og mere specifikt regeringens udlændingepolitik.

- Jeg forstår ikke de mennesker, som skammer sig over Danmark.

- Jeg forstår ikke, at ens modvilje mod regeringen er så stærk, at man vil skade sit fædreland, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han sætter i talen ikke navn på, hvem kritikken er rettet i mod. Men blandt andre filminstruktøren Thomas Vinterberg og skuespilleren Sofie Gråbøl har optrådt i udenlandske medier med budskabet om, at de skammer sig og har svært ved at være stolte over deres fædreland.

Med sin grundlovstale forsøgte Lars Løkke Rasmussen i stedet at tale Danmark op:

- Når man følger den offentlige debat, lyder det nogle gange som om, at alt er ved at falde fra hinanden. Men sandheden er, at relativt set, så går det godt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser til stor grad af lighed mellem rige og fattige og mellem kønnene. Balance mellem familie-og arbejdsliv. Et stærkt sikkerhedsnet, når der er brug for det og retssikkerhed for borgerne.

- Vi har også vist, at vækst og bæredygtighed kan gå hånd i hånd. Siden 1970?erne er den danske økonomi vokset med 70-80 procent. Men vi bruger ikke mere energi i dag, end vi gjorde dengang, siger Løkke.

I et forsøg på at se Danmark udefra tog statsministeren udgangspunkt i den britiske forfatter og journalist Helen Russell. Hun har skrevet en bog om, hvor dejligt det er at komme til Danmark og blive en del af "verdens lykkeligste folk".

- Hun skriver, at det nogle gange virker, som om danskerne ikke ved, hvor godt de har det. Jeg tror godt, at vi ved det, men vi glemmer det bare indimellem, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fremhæver også den høje grad af tillid mellem danskerne, der gør det muligt at lade små børn sove ude i barnevognen og stole på, at folk lægger penge i cigarkassen, når man stiller kartofler og rabarber ud til vejen.

Der var dog også en formaning til danskerne i talen. Forud for et tungt politiske efterår, hvor økonomiske planer frem til 2025 og reformer ventes at sætte dagsordenen, fastslår Løkke, at danskerne ikke kan læne sig tilbage i bar begejstring:

- Det går godt i Danmark. Beskæftigelse stiger, ledighed falder, og antallet af asylansøgere var i maj det laveste i flere år. Men vi er ikke i mål. Og når vi er lige ved at være i mål, så skal vi sætte os et nyt mål.

- Vi skal fastholde iveren efter at gøre et af verdens bedste samfund endnu bedre, siger Løkke.

/ritzau/