Esben Lunde Larsen skifter til Miljø- og Fødevareministeriet, mens Ulla Tørnæs hentes hjem fra Bruxelles.

Ulla Tørnæs (V) bliver ny uddannelses- og forskningsminister, oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Facebook.

Hun indgår dermed i en mindre ministerrokade, som finder sted, efter at Eva Kjer Hansen (V) lørdag valgte at trække sig som miljø- og fødevareminister.

»Det er med blandede følelser jeg står her i dag. Jeg har taget afsked med en meget loyal medarbejder (Eva Kjer Hansen red.),« sagde statsministeren til pressen kort efter at have informeret kongehuset om ministerændringerne mandag klokken 13.

Han lagde ikke skjul på, at han 'ikke havde ønsket at stå her i dag'.

Eva Kjer Hansen (V) valgte at trække sig, fordi Venstre-regeringens mindste støtteparti, De Konservative, havde slået fast, at de ikke længere havde tillid til hende.

Partiet mener, at Kjer havde fremlagt misvisende tal for nye gødningsreglers påvirkning af miljøet i forbindelse med aftalen om landbrugspakken.

Eva Kjer Hansen afløses af Esben Lunde Larsen (V), som hidtil har været uddannelses- og forskningsminister.

Lars Løkke Rasmussen forklarer over for pressen, at Esben Lunde Larsen (V) har 'stor indsigt i området', og at han derfor er rustet til den 'tunge opgave, der ligger forude'.

Tørnæs hentes hjem fra Bruxelles, hvor hun siden 2014 har siddet i Europa-Parlamentet som Venstres eneste medlem. Her havde hun før selskab af Jens Rohde, men han er skiftet til De Radikale som konsekvens af den førte udlændingepolitik. Hun er valgt for sin 'meget store ministererfaring' og sit 'kendskab til området', og hun vil 'styrke ministerholdet', sagde Lars Løkke Rasmussen til pressen foran Amalienborg.

I Bruxelles afløses Tørnæs af partifællen Morten Løkkegaard, som dermed udtræder af Folketinget. Han afløses i Folketinget af Jakob Engel-Schmidt, der ikke blev valgt ind ved valget i juni sidste år.

Tørnæs har allerede ministererfaring. Hun var senest minister for udviklingsbistand fra 2005-2010, og før det var hun undervisningsminister fra 2001 til 2005. Fra 1998 til 2001 var hun politisk ordfører for Venstre.

Regeringsrokaden ville Løkke helst have været foruden. Han mener ikke, at Eva Kjer Hansen har vildledt Folketinget.

Løkke har hele tiden forsvaret Eva Kjer Hansen, mens trods krisemøder i blå blok fastholdt De Konservative deres mistillid til hende.

Statsministeren udtalte i sidste uge, at et folketingsvalg var mere sandsynligt end en fyring af Eva Kjer Hansen, men lørdag valgte hun så at trække sig fra posten.

»Kører om fem minutter til Amalienborg for kl. 13.00 at fremstille en ny miljø- og fødevareminister og en ny uddannelses- og forskningsminister for Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.«

»Ny miljø- og fødevareminister bliver Esben Lunde Larsen og ny uddannelses- og forskningsminister bliver Ulla Tørnæs, som jeg har valgt at kalde hjem fra Europaparlamentet. Det betyder, at Morten Løkkegaard udtræder af Folketinget for på ny at blive medlem af Europaparlamentet, og at Jakob Engel-Schmidt kommer i Folketinget igen,« skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook.

Opdateres...

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.