Usandt at chancen for at overleve kræft er øget markant.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen overdrev, da han mandag aften i tv-duellen med Villy Søvndal påstod, at folk i dag lever længere med en dødelige kræftsygdom.

- På seks af otte kræftformer er overlevelseschancerne forøget markant, sagde Løkke med stor overbevisning i stemmen for at understrege, at de 33 mia. kr. man har investeret i sundhedssektoren er givet godt ud.

Men det er bare ikke korrekt.

Ifølge nye tal fra Sundhedsstyrelsen har udviklingen på tre ud af de otte store kræftformer ligget nogenlunde konstant.

På flere af de alvorlige kræftsygdomme er der små forbedringer at spore, men når det gælder lungekræft, livmoder- og livmoderhalskræft er chancerne for at overleve i fem år med kræften ikke forbedret.

Kun for tyk- og endetarmskræft ses stigende tendenser for både mænd og kvinder.

Kræftens Bekæmpelse kan heller ikke genkende det billede, som Løkke tegner.

- Det markante vil jeg ikke skrive under på. Men for en række kræftformer er overlevelsen forbedret fra 1995 til 2006. Det er der grund til at glæde sig over, siger direktør Leif Vestergaard Pedersen fra Kræftens Bekæmpelse.

Han understreger, at når det gælder flere andre dødelige kræftformer, er udviklingen knap så positiv.

- Behandlingen af livmoderhalskræft og mundkræft går det knap så godt med. Og de allersvageste kræftpatienter, altså de, der fejler andet end kræft, klarer sig dårligere end tidligere, siger han.

Bedst ser kvindernes kurve ud, når det handler om at overleve i ét år eller længere med lungekræft. I 2008 var 37 procent af dem i live efter et år mod kun 27 procent i 1997.

I samme periode fik mænd med tyktarmskræft forbedret deres overlevelse med seks procentpoint fra 66 til 72 procent.

De forbedrede chancer for at overleve på kort sigt glæder også indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder.

Bertel Haarder afviser, at Løkke overdrev. Han hæfter sig ved, at der siden 2001 er sket en stigning i antallet af patienter, der lever et år efter deres kræftdiagnose, på 6,5 pct.

Han kalder det for useriøst kun at se på de langsigtede chancer for at overleve.

- Sundhedsstyrelsens undersøgelse viser, at der er fremgang for seks ud af otte kræftformer. I gennemsnit overlever 6.5 procent flere kræftpatienter efter 1 år og efter tre år overlever næsten syv procent flere. Det er en markant fremgang for især patienter med lungekræft, tyktarmskræft og endetarmskræft, siger Bertel Haarder.

- Det ignorerer B.T., som kun ser på overlevelse efter fem år – det er patienter der fik kræft i 2003/4, som desværre ikke har haft glæde af det kæmpe løft vi har tilført kræftområdet – vi bruger 1. 8 milliard mere på at behandle og screen for kræft om året end før 2001, siger Bertel Haarder.

Kræftbehandlingen i Danmark klarer sig dog chokerende dårligt i sammenligning med resten af Norden.

I den seneste opgørelse fra 2003 over behandlingen af kræft i tyktarmen var chancen for at overleve efter fem år i Danmark 49 procent. Det er 6-10 procent lavere end i vore nordiske nabolande.

I Finland overlevede 59 procent, i Norge 55 procent og i Sverige 56 procent.