Lars Løkke.
Lars Løkke. Foto: Linda Kastrup
Ideen om at danskerne skal arbejde hen imod tysk løn og svensk skat, som tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kom med for et par dage siden, er ikke koordineret i Venstres ledelse, erfarer bt.dk.

Hverken Lars Løkke Rasmussen, politisk ordfører Ellen Trane Nørby, næstformand Kristian Jensen, eller pressechefen eller den særlige rådgiver havde hørt en lyd om Hjorts udregninger, men måtte læse om dem i Berlingske ligesom alle andre.

Det er ellers spændende udregninger, der bl.a. betyder at lønstigningstakten skal ned, så vi kan indvinde det gab, der er på omkring 15 procent i forhold til Tyskland. Samtidig er det meningen at folk skal kompenseres via en historisk stor skattesænkning, der skal bringe Danmark ned på niveau med Sverige. Det vil kræve en skattelettelse på 65 milliarder kroner, som ifølge Hjort blandt andet skal finansieres af offentlige besparelser.

Interviewet med Claus Hjort har helt taget dagsordenen op til Venstres landsmøde i weekenden. Og da Venstre i onsdag inviterede pressen på frokost i Ingeniørforeningen, handlede langt de fleste spørgsmål om lavere løn og lavere skat, indtil Lars Løkke var tydeligt træt af at besvare de samme spørgsmål igen og igen.

Han måtte dog praktisere en vis linedans i et forsøg på ikke at skyde Hjorts forslag ned, men samtidig lægge afstand til det.

- Alle Venstrefolk har jo lov at komme med ideer om hvad som helst. Men det bliver først Venstre-politik, hvis vi fremlægger det, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg er enig i Claus Hjorts mål om lavere skat og et lønniveau, der er mere på linje med vores nabolande. Det handler jo ikke bare om, at vi har et meget højt lønniveau i forhold til f.eks. kineserne. Vi har også et meget højt lønniveau i forhold til vores nærmeste nabolande, som vi ellers sammenligner os med.

- Og vi har jo altid en ambition om at slå svenskerne. Så jeg ville da synes det var dejligt, hvis vi kunne få skatten ned på deres niveau. Men om det tager ti år eller 100 år, det ved jeg ikke, siger Lars Løkke.

Er det en god idé at sænke danske lønninger til tysk niveau og skatten til svensk niveau?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg vil blive bragt i BT fredag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.