Hvis de borgerlige vinder valget, kan danskerne forvente et fuldstændigt skattestop. Og ifølge Lars Løkke Rasmussen skal det ikke bare betyde, at en afgiftslettelse kan give råd til at øge en anden afgift.

Hvis Lars Løkke Rasmussen (V) vinder nøglerne til Statsministeriet tilbage, vil han indføre et fuldstændigt skattestop. Sådan lyder Venstre-formandens løfte til erhvervslivet i månedsmagasinet DI Business.

»Virksomhederne i Danmark skal have kendte, fornuftige rammevilkår. Jeg ønsker et fuldstændigt skatte- og byrdestop, så der ikke er usikkerhed om, hvad virksomhederne kan regne med,« siger Lars Løkke Rasmussen til magasinet.

Han pointerer, at det ikke skal være et såkaldt fleksibelt stop, hvor én afgiftslettelse kan betale for en højere afgift eller en ny skat et andet sted.

»Det har vi prøvet. Fedtafgiften og multimedieskatten er eksempler på afgifter, som Venstre var med til at indføre for at lette andre steder, og som ikke var gennemtænkt. Så når jeg siger stop for skatter og afgifter, så mener jeg et fuldstændigt stop,« siger Lars Løkke Rasmussen til DI Business.

Udover skattestoppet er Løkke også klar til at se på, om nogle af de nuværende afgifter skal sløjfes. Han nævner brændselsafgiften NOx-afgiften som eksempel, fordi den i Venstre-formandens øjne er en unødvendig byrde for virksomhederne og har en begrænset effekt.

Under Venstres landsmøde i oktober sidste år, sagde Løkke også, at »de første skridt« med en borgerlig regering vil være at indføre et skatte- og byrdestop. Det fik De Konservative og Liberal Alliance til at påpege, at Venstre vil lade skatten på husejernes grunde - den såkaldte grundskyld - stige. Og derfor er det kimen til et løftebrud at kalde Løkkes skattestop for et fuldstændigt skattestop, mente de to partier.

Og det er ikke det eneste punkt, der er uenighed mellem de fire borgerlige partier.

Venstre og De Konservative ønsker et stop i de offentlige udgifter, Liberal Alliance et fald - og Dansk Folkeparti vil have plads til at øge de offentlige udgifter. Men uenigheden vil i Løkkes øjne ikke gøre det svært at gennemføre Venstres politik.

»Jeg køber ikke den præmis, at der skal være enighed de fire partier imellem. Det vigtigste for mig er, at retningen er den rigtige. Og vi er trods alt enige om at gøre noget ved skatten. Vi er også enige om at skære ned i udviklingsbistanden,« siger han til DI Business.