Verden betegner Danmarks statsminister Lars Løkkes opførsel under klimatopmøde som pinlig, fordi han hverken kendte FN-systemet eller kunne navnet på den brasilianske præsident.

- »Nu giver jeg ordet til... øh... Brasiliens præsident.

Under fredagens forhandlinger om den endelige klimaaftale i København kunne Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke engang huske navnet på Brasiliens statsleder, da det blev hans tur i talerækken - og sprang derfor behændigt hen over navnet på præsident Lula da Silva.

Det fortæller flere kilder, der var til stede under de afsluttende klimaforhandlinger fredag dag og nat, til B.T., hvor de beskriver Danmarks statsminister som en farce.

En kilde kommer dog statsministeren til undsætning, og forsvarer at navnet glippede for statsministeren på grund af træthed.

En ledende embedsmand fra det danske Udenrigsministeriet stod og tog sig til hovedet, da den danske statsminister gang på gang blamerede sig fra talerstolen, hvor Lars Løkke Rasmussen flere gange viste, at han ikke kendte til, hvordan møder skal holdes i FN.

DEBAT: ER KLIMAFLOP LØKKES ANSVAR?Eksempelvis foreslår Lars Løkke Rasmussen flere gange fra talerstolen i Bella Centeret, at de skal stemme om det danske klimaforslag. Flere landes statsledere må derefter gøre den danske statsminister opmærksom på, at man slet ikke stemmer til FN-klimakonferencer, der går ud på, at alle lande skal blive enige.

- Herefter undskylder Lars Løkke Rasmussen fra formandsstolen og fortæller, at han ikke var klar over, at man ikke kunne stemme. Jeg husker tydeligt ordene fra hans mund, »I am sorry, I don’t know your rules,« siger leder af klimaprogrammet John Nordbo fra WWF Verdensnaturfonden, der er en af flere, der var til stede i lokalet, som bekræfter episoden over for B.T.

Hele salen af statsledere brød herefter ud i latter over den danske statsminister.