Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lægger nu op til et opgør med FNs flygtningekonventioner. Det skal ske for at få bedre muligheder for at stramme udlændingelovgivningen. »Spillereglerne skal justeres,« lyder det fra Lars Løkke Rasmussen i et længere interview med TV2.

»Hvis det her fortsætter eller tager til, så sidder vi ikke kun med en dansk udfordring. Så sidder vi med en endnu tungere europæisk udfordring. Så kommer der et tidspunkt, hvor man bliver nødt til at diskutere - og det kan Danmark ikke gøre alene - om man skal justere spillereglerne,« lyder det fra Lars Løkke Rasmussen til TV2 News.

Løkke bliver spurgt, om han tænker på de konventioner, der regulerer flygtningeområdet.

- Ja, sådan kan du udtrykke det, lyder svaret

Andre læser også:

Poul er familiefar: Derfor har jeg i hemmelighed altid gået til prostituerede

'Folk er her for at dø - og det er jeg også'

Siden 2. Verdenskrigs gru har FNs flygtningekonventioner skulle sikre flygtninge universelle rettigheder ligegyldigt hvilket land de kom til.

Men nu kan det internationale samfund ifølge Lars Løkke Rasmussen blive nødt til at ”justere spillereglerne”. Konventionerne er ifølge statsministeren ikke længere tilpasset en moderne globaliseret verden.

»Jeg erklærer mig åben for de diskussioner, og jeg kan jo se, at den udlændingepolitik, vi har ført i Danmark inspirerer mere og mere. Hvis man ser på den reaktion, der var, da vi annoncerede vores flygtningestramninger - både i Danmark, men også en smule internationalt - så er det jo smuldret helt væk nu, siger Lars Løkke Rasmussen.

»Den type diskussioner bliver man jo nødt til at tage. Hvis man opholder sig i Tyrkiet og har været der to-tre år og er fri af krigen, skal man så uden videre kunne søge op i Europa og indgive en asylansøgning? Det siger reglerne i dag, men det kommer vi til at diskutere,« slår Lars Løkke Rasmussen fast.

Danmark underskrev flygtningekonventionen, som det første land i verden, 4. december 1952, og den har siden været grundlag for den danske asyllovgivning. 145 lande har underskrevet konventionen og 146 protokollen per 1. juli 2013.

Knud Larsen fra Danmark var præsident for konferencen, da konventionen blev udarbejdet i Geneve 2.-25. juli 1951, skriver Wikipedia.

Konventionen trådte i kraft 22. april 1954, da 35 lande havde ratificeret den. Den blev blev primært udfærdiget på baggrund af problemerne med at placere de mange flygtninge i Europa efter 2. Verdenskrig, og frem til 1967 hjalp konventionen stort set kun europæiske flygtninge. Men i 1967 tilføjede FN en protokol, der rettede op på denne mangel.