Efter påske skal partilederne forsøge at finde en løsning på, hvordan radikaliserede muslimer bedst bekæmpes.

København: Når partilederne vender tilbage til arbejdet efter påskeferien, er det til forhandlinger om at bekæmpe formørkede og radikaliserede miljøer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) proklamerer under tirsdagens spørgetime i folketingssalen, at der nu skal findes løsninger, der virker, og som sætter hårdt ind over for dem, der ikke respekterer de danske love.

- Vi står med et rigtigt paradoks. Hvordan bekæmper man noget, som er beskyttet af vores fundamentale samfundsværdier. Det er svært. Det rammer lige ned i kernen af vores demokrati og vores samfundssjæl, siger Lars Løkke Rasmussen i salen.

Han har lyttet til de forskellige partiers ønsker til ny lovgivning mod radikaliserede miljøer og lægger op til at udfordre grundlovens grænser for at finde løsninger, der virker.

- Som siger fra over for dem, som søger at begrænse vores frihed. Som tager et opgør mod dem, som grundlæggende ønsker et opgør, med det samfund vi kender og elsker, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Min tilgang til det her arbejde vil være den, at jeg ikke på forhånd udelukker nogen løsningsmodeller. Omvendt siger jeg, at jeg ikke har patent på nogen løsninger, siger Løkke.

Han vil sætte kirkeminister Bertel Haarder (V) for enden af forhandlingsbordet med støtte fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

S-formand Mette Frederiksen takker for invitationen til forhandlinger.

- Det synes, jeg er positivt. Jeg havde tænkt mig at foreslå statsministeren at indkalde til forhandlinger, siger hun i salen.

- Men jeg vil foreslå, at statsministeren selv sætter sig i spidsen for de forhandlinger.

Diskussionen om radikaliserede miljøer er igen blevet aktuel efter en række dokumentarer på TV2, der blandt andet afslørede, at imamer har talt for stening af utro kvinder og vejledt kvinder til at blive hos deres voldelige mænd.

- Jeg ser gerne Grimhøj-moskeen lukket. For den er ikke forenelig med vores samfund og demokrati. Men det siger sig selv, at rammerne for, hvad vi kan gøre, er grundloven, siger Mette Frederiksen.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kvitterer også for indbydelsen men efterspørger handling frem for snak. Han henviser til, at Dansk Folkeparti har stillet forslag om at lukke Grimhøj-moskeen. Et forslag, der behandles tirsdag eftermiddag.

/ritzau/

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.