Selv om det kan føre til flere asylansøgere i Danmark, indfører regeringen nu midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Statsministeriet. Grænsekontrollen gælder fra mandag klokken 12 og vil i første omgang vare i 10 dage. Derefter vil den kunne forlænges, hvis der er behov for det.

»Den midlertidige grænsekontrol er nødvendigt for at sikre ro og orden og for at sikre at mange flygtninge og migranter ikke strander i Danmark,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Efter de først 10 dage kan grænsekontrollen forlænges i yderligere 20 dage, og den periode vil også kunne forlænges, siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen har dog valgt at lave en lempeligere grænsekontrol end den, Sverige har indført på grænsen til Danmark. Det vil således ikke være alle, der får tjekket deres pas på vejen fra Tyskland ind i Danmark.

Regeringen vil heller ikke pålægge DSB og rederierne det såkaldte transportøransvar for at tjekke de rejsendes papirer.

»Vi indfører på nuværende tidspunkt ikke det transportøransvar, som vi har mulighed for. Det gør vi, fordi vi lader hensynet til den frie bevægelighed veje tungest.«

»Vi skal så vidt muligt undgå det kaos, som de svenske regler giver på grænsen til Danmark,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Andre læser også: Pædofil tror, han skal mødes med 14-årig: Men i stedet ryger han i fængsel

På pressemødet bliver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) spurgt om, hvorvidt den øgede patruljering ved den tyske grænse er "det sidste søm i kisten i Schengenlandenes grænsekontrol".

»Forhåbentlig ikke. Europæiske ledere bør reagere på dette. Vi har skubbet og skubbet på for europæiske beslutninger.«

»Beslutninger, som kan beskytte de eksterne grænser,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han har mandag orienteret den tyske forbundskansler, Angela Merkel, om situationen.

Enhedslistens formand Johanne Schmidt-Nielsen tror dog ikke på betydningen af den midlertidige kontrol.

»I praksis tror jeg ikke, at en stikprøvekontrol ved den dansk-tyske grænse kommer til at få nogen afgørende betydning. I forhold til antallet af asylansøgere vil det mest sandsynlige være, at den medfører en lille stigning,« udtaler hun efter statsministerens udmelding.

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis formand, kalder regeringens grænsekontrol for et skridt i den rigtige retning, men håber på det vil blive mere omfattende.

»Men hvorfor skal det være så omstændigt og tage så lang tid? Det naturlige er jo, at der er en venlig og situationsbestemt kontrol ved et lands grænser! Schengen er brudt sammen. Illusionen om de ydre grænser er brast! Hvorfor skal det tage så lang tid at erkende?,« skriver formanden på sin Facebook-profil.

 

Opdateres...

 

/ritzau/