Lyt til artiklen

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen(M) vil ikke trække en opfordring til danske virksomheder om at deltage i Saudi-Arabiens trilliondyre prestigeprojekt Neom tilbage.

Selv om historier om mord, dødsstraf og tvangsfordrivelser klæber sig til Saudi-Arabiens gigantiske og trilliondyre byprojekt Neom, så har den Den Danske Ambassade i Riyadh opfordret danske virksomheder til at byde ind med løsninger til Neom og de asiatiske vinterlege, der skal afholdes i fremtidsbyen i 2029.

Det kunne det undersøgende medie Danwatch afsløre tilbage i december måned 2022.

Og landets nye udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen(M) forholder sig nu til Neom i en række svar til Folketingets Europaudvalg. Det skriver Danwatch onsdag.

Her erkender Lars Løkke Rasmussen, at Saudi-Arabien har store problemer med at overholde menneskerettighederne.

Budgettet for byggeriet er 500 milliarder dollars. Foto: Neom / AFP.
Budgettet for byggeriet er 500 milliarder dollars. Foto: Neom / AFP. Foto: -
Vis mere

»Saudi-Arabien er ifølge bl.a. Freedom House et af de mindst demokratiske lande i verden med omfattende begrænsninger af både civile og politiske rettigheder. Brugen af dødstraf er udbredt i Saudi-Arabien. Styret har indført visse reformer på menneskerettighedsområdet i de seneste år, herunder i forhold til kvinders rettigheder, men implementering på flere områder udestår,« skriver udenrigsministeren.

Alligevel står opfordringen og hjælp til danske virksomheder, der vil forsøge at tjene på fremtidsbyen, ved magt, fastholder Lars Løkke Rasmussen.

»Udenrigsministeriet har informeret om byggeriet af NEOM, da projektets ambition om at være 100 procent grønt og bæredygtigt er relevant for danske grønne virksomheder, som ønsker information om nye markedsmuligheder,« skriver han.

Neom er kronprins og de facto leder af Saudi-Arabien, Mohammed bin Salmans, hjertebarn og en af kronjuvelerne i den storstilede plan “Vision 2030”. Byen skal rejses midt ude i den saudiske golde ørken, og flere estimater anslår, at op mod en halv million stammefolk derfor må se sig om efter et andet sted at slå sig ned.

Sådan er det meningen, at den fremtidige megaby i Saudi-Arabien skal se ud. Foto: Neom / AFP.
Sådan er det meningen, at den fremtidige megaby i Saudi-Arabien skal se ud. Foto: Neom / AFP. Foto: -
Vis mere

I svaret til Europaudvalget bekræfter Lars Løkke Rasmussen, at han er bekendt med, at der har været forflyttelse af personer, og at EU har rejst sagen over for de saudiske myndigheder, hvilket Danmark støtter op om.

Efter planen skal Neom stå færdigt i 2025.