Statsministeren fortæller, at han ikke har Muhammed-tegninger som skærmbaggrund ligesom Inger Støjberg.

København. Et museums beslutning om ikke at vise de omstridte Muhammed-tegninger i en udstilling om blasfemi fik tirsdag morgen udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til tasterne.

På Facebook delte hun et billede af, at baggrunden på hendes iPad er Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen - med en bemærkning om, at vi skal være stolte af Muhammed-tegningerne.

Men det er hendes chef og partiformand, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), ikke:

- Jeg har ikke selv Muhammed-tegninger på min telefon, men jeg er glad for, at vi lever i et land, hvor man gerne må have det.

- Og det er egentlig den kommentar, jeg har til den sag, for jeg udøver ikke kunstkritik. Det må museerne selv finde ud af.

For en god ordens skyld understreger statsministeren, at han synes, det er vigtigt, at vi har ytringsfrihed.

- Det er vigtigt, at vi må gøre grin og lave satire med høj som lav også med religiøse symboler. Den frihed skal der være, og den frihed er der i Danmark.

Spørgsmål: Men hvad siger du til, at din minister lægger den her meget omdiskuterede tegning på Facebook?

- Det har jeg ikke nogen egentlig bemærkning til, andet end at jeg ikke selv har en Muhammed-tegning på min telefon. Men jeg er glad for, at vi lever i et land, hvor man kan have det.

- Jeg er ikke stolt af nogen tegning og jeg er heller ikke stolt af et kors i kunstnerens eget urin.

- Men jeg er tilfreds med at leve i et land, hvor man må lave sådan et mærkeligt kunstværk, hvor man putter et kors ned i sin egen urin og også gerne må lave Muhammed-tegninger.

I den kommende udstilling "Billedstorm fra reformationen til i dag" vil Skovgaard Museet i Viborg ikke vise Muhammed-tegningerne, fordi de vil skygge over den nuancerede fremstilling af blasfemisk kunst, har museumslederen fortalt Berlingske.

Den beslutning kalder Støjberg for ærgerlig. Men Løkke vil ikke fælde nogen dom:

- Jeg er ikke kunstkritiker, og jeg kender ikke de nærmere omstændigheder omkring det museum.

- Jeg kan bare sige, at jeg er stolt af og glad for, at vi lever i et land, hvor vi i øvrigt har ophævet blasfemiparagraffen, og hvor man gerne må være kritisk også i satire og tegninger over for religiøse symboler.

- Jeg er stolt af at leve i det land. Men det gør ikke, at jeg er synderligt stolt af nogen specielle tegninger frem for andre.

Efter Jyllands-Posten 30. september 2005 trykte de 12 tegninger af profeten Muhammed som en kommentar til kunstneres selvcensur, udløste det en stor udenrigspolitik krise.

Danske ambassader blev sat i brand, og danske varer blev boykottet i en række muslimske lande.

/ritzau/