Det er nødvendigt med et lavere skattetryk og afdæmpede lønstigninger, hvis Danmark skal tilbage på vækstsporet, som Claus Hjort Frederiksen har foreslået. Det siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der samtidig betegner Venstre som hele Danmarks parti.

Der er behov for en helt anden retning for Danmark, end den regeringen har anvist. Sådan lyder det fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, forud for Venstres landsmøde, der i weekenden finder sted i Herning.

Venstres ambition er at være et parti, der tager politisk ansvar for hele befolkningen, og det indebærer markante skattelettelser og løntilbageholdenhed.

- For få år tilbage lå Danmark og Sverige og konkurrerede om at have verdens største skattetryk. Det er en konkurrence, vi nu har vundet, og det er den konkurrence, vi mindst har behov for at vinde, fordi den presser os tilbage, siger Lars Løkke Rasmussen.

Tidligere på ugen pegede forhenværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på behovet for at få danske lønninger på niveau med tyske lønninger, og at få det danske skattetryk på niveau med det svenske.

Det er ifølge Løkke en »meget præcis analyse« af de udfordringer, som Danmark står overfor.

- Jeg er helt enig i den analyse, Hjort er kommet med i forhold til Danmarks udfordringer. Jeg er også helt enig i, at det er godt at sætte det i et nært perspektiv, siger Lars Løkke Rasmussen, der peger på, at Claus Hjort Frederiksens udmeldinger er helt i tråd med de udmeldinger, som Venstre-formanden kom med sidste år.

- Det ligger sig fuldt ud op ad det, jeg allerede sagde på Venstres landsmøde sidste år, nemlig at vi som nation har behov for at drive skattetrykket ned. Hvis vi skal fremstå som en konkurrencedygtig nation, så er det ikke et spørgsmål om at have hverken lønniveauer, skatteniveauer eller et omkostningsniveau som Kina eller Indien. Så er det et spørgsmål om at kunne stå op mod vores nærmeste konkurrenter, og der må man nøgternt konstatere, at hvis vi kigger rundt i vores nærmeste nabolag, så fremstår vi skævt og anderledes, siger Lars Løkke Rasmussen, der dog ikke vil anvise, hvor pengene skal komme fra.

Han fastholder dog, at udgangspunktet for Venstres økonomiske politik fortsat er en stigning i det offentlige forbrug på 0,8 procent årligt frem mod 2020.

- Vi har lagt en økonomisk plan frem, da vi var i regering, som muliggjorde en realvækst, når genopretningspakken var indfaset, på 0,8, og det er sådan set som udgangspunkt rammen om den økonomiske politik, siger Lars Løkke Rasmussen.

Foruden den økonomiske diskussion fastslår Lars Løkke også, at Venstre skal være et parti for hele Danmarks befolkning.

Der er således ikke forskel på buschaufføren og bankdirektøren, siger Løkke.

- Vi definerer ikke bankdirektører og buschauffører som hinandens fjendebilleder, men som tværtimod forstår, at danskerne er i samme båd, og hvis vi skal bevare velstand og velfærd, er vi som nation nødt til at tage nogle ting mere alvorligt, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg har en ambition om, at vi favner 100 procent af befolkningen - ikke i vores meningsmålinger, det når vi aldrig til - men at vi varetager et politisk ansvar på vegne af hele befolkningen, siger han.

Venstres landsmøde begynder på lørdag og afsluttes søndag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.