Der skal kontante reformer til for at sikre velfærden fremover, slår regeringen fast. Der skal findes 47 mia.

Det er alvor.

Regeringen har regnet sig frem til, at der skal skaffes 47 milliarder kroner for at sikre fremtidens velfærd i Danmark.

Et tal, som de færreste kan være i tvivl om efter at have overværet tirsdagens pressemøde, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og De Konservatives formand, Lars Barfoed, har fremlagt regeringens "Reformpakke 2020".

- Der skal findes 47 milliarder kroner. Ikke med tro, håb og gældsætning, men med kontante reformer. For fremtidens velfærd skal betales kontant og ikke på kredit, slår statsministerens fast.

Eller som Lars Barfoed supplerer:

- Udfordringerne kan sammenfattes i ét tal: 47 milliarder kroner.

Derfor er det bydende nødvendigt at gennemføre de reformer af eksempelvis efterløn, pensionsalder og SU, som regeringen har lagt op til, mener Lars Løkke Rasmussen.

- Lad mig gøre alternativet til reformpakken helt klart: Hvis vi ikke gennemfører reformpakken, så vil der kun være råd til en uhyre beskeden vækst i de offentlige udgifter på bare 0,1 procent, siger han.

Om de kommende forhandlinger vil føre til den afskaffelse af efterlønnen, som regeringen lægger op til, er dog meget tvivlsomt. Det vil støttepartiet Dansk Folkeparti nemlig ikke være med til.

- Regeringens forslag er, at efterlønnen afskaffes, understreger Lars Løkke Rasmussen imidlertid på pressemødet tirsdag.

Der er ikke tilstrækkelig økonomi at hente ved at fremrykke den allerede eksisterende velfærdsaftale fra 2006, peger Løkke på. Denne indebærer, at efterlønsalderen gradvist sættes op fra 60 til 62 år og pensionsalderen fra 65 til 67 år.

/ritzau/