Ansatte i to ministerier blev selv bedt om at se, om de havde relevante oplysninger i Tibetsagen.

København. Undersøgelseskommissioner tilrettelægger selv deres undersøgelser og kan bede om alt relevant materiale, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag (V) i et samråd om Tibetsagen.

Han siger videre, at den nu gennedsatte kommission får tildelt særlige it-kompetencer, som giver den de bedste forudsætninger for at genfinde materiale, der kan belyse sagen.

- Vi er her, for at vi ikke skal sidde her igen, siger statsministeren.

Embedsmænd i Statsministeriet og Udenrigsministeriet blev af den første Tibet-kommission bedt om at se, om de havde relevante oplysninger, der kunne hjælpe med at finde de ansvarlige bag de ulovlige ordrer, hvor demonstranter blev skærmet under kinesiske statsbesøg.

- Der har været fuldstændig åbenhed om, hvordan den her opgave har været håndteret. Kommissionen har hele tiden haft adgang til at vende tilbage.

- Statsministeriet er meget opmærksom på at drage læring af det. Der er ved at blive taget hånd om, hvordan det bliver bedre fremover, siger statsministeren.

Han fremhæver dog, at Statsministeriet har handlet, som kutymen er for kommissioner.

- Der har været søgt og stillet materiale til rådighed fuldstændig analogt til den måde, man har gjort det på ved tidligere kommissioner og ved den måde, der søges aktindsigt på.

- Der er spillet med fuldstændig åbne kort over for kommissionen i forhold til, hvordan det er sket.

- I kølvandet har der så været rejst nogle spørgsmål om, hvorvidt det har været tilstrækkeligt, og det har regeringen reageret på, siger Lars Løkke Rasmussen.

Politiets øverste chefer fik slettet deres mailkonti, inden Tibet-kommissionen overhovedet kom i gang med at undersøge, hvor ordren kom fra, har P1 Orientering rapporteret.

Hverken Statsministeriet eller Udenrigsministeriet har foretaget en egentlig gennemsøgning af mails blandt embedsmænd eller ministre.

Tibetkommissionen rykkede Statsministeriet for at få udleveret e-mail-korrespondance.

Svaret var, at relevante medarbejdere var blevet bedt om at tjekke, om de var i besiddelse af relevant materiale, mens andre involverede embedsmænd ikke var ansat længere.

Et fåtal af de ansatte er altså blevet bedt om selv at se efter, om de har skrevet eller modtaget mails, der kan hjælpe med at finde de ansvarlige bag de ulovlige ordre.

For så vidt muligt vil Statsministeriet stille relevante oplysninger fra tidligere medarbejdere til rådighed, lyder det på samrådet.

- I det omfang det ligger på backup, vil det være til genstand for det materiale, der stilles til rådighed for den gennedsatte kommission, siger Lars Løkke Rasmussen.

Men den nye kommission skal ikke stå for at undersøge, om den forrige har gjort sit arbejde godt nok. Det er der ikke flertal for i Folketinget. Og det ville heller ikke give mening ifølge statsministeren.

- Hvis den gennedsatte kommission også skulle forholde sig til, hvordan materialet for den første kommission er tilvejebragt, vil der opstå et spørgsmål om inhabilitet, siger han.

/ritzau/