Statsministeren er 'en tøsedreng'.

Så kontant er meldingen fra Socialdemokratiets medlem af Folketingets sundheds- og ældreudvalg, Astrid Krag, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste at møde op i spørgetiden i Folketinget onsdag og svare på spørgsmål om regeringens udspil til en sundhedsreform.

I spørgsmålene ville Socialdemokratiet bede statsministeren forholde sig til nogle citater fra hans partifæller i baglandet - eksempelvis Hernings borgmester, Lars Kraruip (V), der i Herning Folkeblad har kaldt sundhedsudspillet for 'en meget voldsom centralisering'.

Mandag meddelte statsministeren i et brev til Folketingets formand, at han ikke stiller op for at besvare spørgsmålene med henvisning til forretningsordenen for Folketinget.

'Jeg skal anmode om, at de fire spørgsmål stilles til sundhedsministeren som den vedkommende minister,' skriver statsministeren i brevet, der er tilgængeligt på Folketingets hjemmeside.

Det er sådan, det normalt foregår i Folketinget - men udspillet fra regeringen blev i høj grad båret af netop statsministeren, mener man hos Socialdemokratiet.

»Jeg synes, han er en tøsedreng, når han ikke tør stille op og svare på kritiske spørgsmål om reformen, når han tilbragte masser af tid med interview i bløde sofaer den dag, regeringen præsenterede udspillet,« siger Astrid Krag.

Hun blev kontaktet telefonisk af Statsministeriet, som spurgte, om man måtte sende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i salen for at svare på spørgsmålene i stedet for statsministeren. Det synes Astrid Krag ikke.

»Det er statsministeren, der har fremlagt reformen. Derfor vil jeg diskutere den med ham,« siger hun.

Men der er ikke meget at komme efter formelt, lyder det fra Folketingets formand.

»Jeg er på Folketingets side, men sådan som reglerne er, er det hans ret at henvise til en ressortminister. Det kan jeg ikke ændre på, og jeg kan heller ikke vurdere om det enkelte spørgsmål er af en sådan karakter, at statsministeren bør stille op,« siger Pia Kjærsgaard.

Nu bliver spørgsmålene slet ikke besvaret - medmindre spørgerne sender dem igen til sundhedsministeren. Det er endnu ikke afgjort, om de gør det. B.T. har været i kontakt med Statsministeriet, der ikke har nogen kommentarer til sagen.