Regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har præsenteret en fornuftig aftale om et nyt dagpengesystem, mener LO-formand Harald Børsting. Der er dog også nogle minusser, påpeger han.

Der er fundet en fornuftig dagpengeløsning med kun enkelte hængepartier.

Sådan lyder det fra LOs formand, Harald Børsting, efter regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er nået til enighed om en endelig aftale.

»Jeg er glad for, at forligspartierne har valgt at følge anbefalingerne fra Dagpengekommissionen så tæt, som de har. Jeg har over det seneste halvandet år sagt, at vi ønsker et dagpengesystem, hvor flere får en længere dagpengeperiode, hvor færre falder ud, og hvor det kan betale sig at tage småjob. Det får vi nu,« siger Harald Børsting, der selv sad med ved bordet i Dagpengekommissionen.

Det var kommissionens anbefalinger, der banede vejen for en endelig politisk aftale, men forligspartierne har også valgt at fravige fra nogle af anbefalingerne. Dagpengekommissionen havde anbefalet otte årlige karensdage, men det har været svært for mange af partierne at sluge. Derfor er man landet på tre karensdage, hvor ledige ikke får udbetalt dagpenge.

Det glæder Harald Børsting, der i kommissionens anbefaling har lavet et mindretalsnotat, der fremhævede, at otte karensdage var uacceptabelt for fagforeningerne.

»Vi får nu et dagpengesystem, som er både tryggere og mere rimeligt, end det er i dag. Jeg er tilfreds med, at forligspartierne har lyttet til fagbevægelsen og begrænset antallet af karensdage til en enkelt dag hver fjerde måned. Vi får nu et dagpengesystem, som er mere attraktivt end det nuværende, og som understøtter det fleksible danske arbejdsmarked,« siger fagbossen i en pressemeddelelse.

Der er dog ikke lutter roser fra LO-formanden, der ikke er tilfreds med, at der kun tilføres 300 millioner kroner til systemet, og at det derudover er de nyuddannede, der betaler for politikernes fejltagelser.

»Fagbevægelsens forslag til genopretning af dagpengesystemet krævede en tilførsel af 600 millioner kroner til systemet. Politikerne har kun fundet 300 millioner kroner,« siger Harald Børsting og fortsætter:

»Politikerne efterlader en alt for høj regning til de nyuddannede dimittender. Dimittendsatsen for nyuddannede bør i mine øjne være højere end 71,5 procent. Vi nåede i kommissionen frem til, at 78 procent var rimeligt. Det er naturligvis sympatisk, at der ikke ændres ved dimittendsatsen for forsørgere. Men jeg synes, sondringen mellem forsørgere og ikke-forsørgere er uhensigtsmæssig.«

henviser til, at aftalepartierne er enige om at nedsætte dimittendsatsen til 71,5 procent af dagpengemaksimum for ikke-forsørgere.